OBLJETNICA SMRTI PRVOGA HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Kosor: Ako bude trebalo, Kalmeta će odgovarati oporbi i pet dana

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
kosor
Foto: Anđelko Suhodolčan/24sata
jadranka kosor
10.12.2009.
u 11:15
Premijerka je danas bila u posjetu Velikom Trgovišću na obilježavanju desete obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika. Zagorskom "ne bih se štela mešati" izbjegla je komentar na aktualnu prepirku Mesić-Sanader.
Pogledaj originalni članak

VELIKO TRGOVIŠĆE - "Ne bih se štela mešati" - odmahnula je rukom premijerka Kosor na novinarske upite da komentira Sanaderovu izjavu kako predsjednik Mesić treba pripaziti da mu Uskok ne pokuca na vrata, ali je najavila kako će sutra ministar Kalmeta biti u Saboru gdje će članovima oporbenih stranaka, koji traže njegovu ostavku, odgovarati na sva pitanja "a vremena će za to biti, ako treba, i pet dana".

- Institucije smo rade svoj posao, a ti su dnevnici vlasništvo hrvatske države - kazala je premijerka Kosor za posjeta Velikom Trgovišću u povodu obilježavanja desete obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana, izbjegavajući komentirati i pretres stanova te potragu za topničkim dnevnicima.

Kod Tuđmanove spomen-kuće položila je vijenac te nazočila svetoj misi zadušnici u župnoj crkvi.

U spomen-školi Franje Tuđmana otvorila je knjižnicu i čitaonicu. Spomen-školu u svibnju 2008. godine otvorio je tadašnji premijer Ivo Sanader, koji se danas nije pojavio u Velikom Trgovišću.

Na otvaranju knjižnice, za koju je veliki broj knjiga donirao i ministar Biškupić, Jadranka Kosor citirala je dijelove Tuđmanovih govora.

- Hrvatska je danas na tragu onoga što je predsjednik Tuđman želio. Za kratko vrijeme postat ćemo punopravna članica Europske unije. Pozivam članove HDZ-a na zajedništvo, potporu i predanost u izgradnji bolje Hrvatske, čime nas je obvezao dr. Franjo Tuđman - kazala je Kosor.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 72

Avatar punkufer
punkufer
12:42 10.12.2009.

Franjo Tuđman nam je donio samostalnu državu, pobjedu u ratu, demokraciju i cjelovitu zemlju. Što bi bilo da je na čelu zemlje bio itko drugi, recimo Račan? Imali bi Hrvatsku ali bez istočne Slavonije, zapadne Slavonije, bez Banovine i Korduna, bez pola Like, presječenu na pola i s Krajinom kao zemljom koja ima izlaz na more. Mnogi su to brzo zaboravili, ponajprije zbog djelovanja udbaša, od stranaca pokupovanih medija, stranih tajnih službi i domaćih prodanih duša.

OB
-obrisani-
16:30 10.12.2009.

Rat nije izazvala Armija BIH, već Tuđmanova pogrešna strateška politika! (II) Likvidacija generala Kraljevića Sve naknadne interpretacije o sudjelovanju hrvatskih postrojbi u BiH kao postrojbi koje su branile suverentitet BiH padaju u vodu sa činjenicom da su Mate Boban i Dario Kordić po nalogu Gojka Šuška još u travnju 1992. godine prisiljavali i ucjenjivali Blaža Kraljevića, generala HOS-a, kao zajedničkih postrojbi katolika i muslimana u BIH, da razoruža muslimane ili će doći do sukoba HVO-a s postrojbama HOS-a. Nažalost, došlo je do krvave i bezobzirne likvidacije HOS-a i generala Kraljevića u Hercegovini već u kolovozu 1992., jer ovaj nije htio prihvatiti Karadžića i Vučurevića za političke i vojne saveznike. HVO zabranjuje HOS na prostorima Herceg-Bosne već 25. kolovoza 1992. godine, a napad na Jajce zbio se već u listopadu 1992. godine. HVO je zbog dogovora sa Srbima onemogućio dostavu bilo kakve vojne logistike braniteljima Jajca i ono je palo u četničke ruke a zbog te sramne kolaboracije pala je istovremeno i Bosanska Posavina i mnoga druga lako obranjiva hrvatska i muslimanska područja u BIH. O kasnijim uhićenjima, suđenjima, držanju deportacijskih logora i progonima od vlasti tzv. Herceg-Bosne svih onih koji nisu pristali na Tuđmanov sporazum s Miloševićem, prijetnji Vijeća sigurnosti OUN o uvođenju sankcija protiv Hrvatske u prosincu 1993. godine, postoji golema dokumentacija, temeljem koje je protiv Tuđmana podnijeta i kaznena prijava i vođena istraga od Haškog tužiteljstva sve do njegove smrti u prosincu 1999. godine. Budući da g. Pilsel ovaj razgovor s autorom prikazane knjige očigledno nije imao u vidu, pišući svoj relativno blag i dobronamjeran članak, smatrao sam neizostavnom dužnošću kako njega tako i hrvatsku javnost na taj propust upozoriti, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.

BU
bubica111
14:50 10.12.2009.

Čije su novine Daily Telegraph?