stižu epidemiolozi

Koronavirus i u Domu u Koprivnici: Zaražena je bila sama u sobi

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Koronavirus i u Domu u Koprivnici: Zaražena je bila sama u sobi
09.04.2020.
u 12:13
Štićenica je bila u jednokrevetnoj sobi i nije imala mnogo kontakata
Pogledaj originalni članak

Štićenica Doma za starije i nemoćne u Koprivnici zaražena je koronavirusom. Hospitalizirana je u koprivničkoj bolnici, a u tijeku je daljnja obrada u Domu.

"Stanje je i dalje pod kontrolom. Nismo željeli da se to dogodi. Imamo ukupno 21 oboljelu osubu u županiji", kazali su iz Stožera.

"Ta osoba iz Doma je hospitalizirana, imala je respiratorne probleme, nadamo se da će klinička slika ići bolje, u dobrim je rukama. Živjela je u jednokrevetnom apartmanu, nije imala sustanare, deset dana je boravila u svojoj sobi. Dobivala je hranu u svojoj sobi, Bila je pregledana od liječnice i tijekom pregleda pokazivala je povišenu temperaturu i imala je suhi kašalj. Dobila je antibiotik no stanje se nije poboljšalo. Ne vidimo nikakav rizik za medicinsko osoblje. Daljnja obrada je u tijeku", kazali su.

"Još se nije uspjelo utvrditi kontakte zaražena. Od 2016. je osoba bila u svom apartmanu. Vjerujemo da su se svi pridržavali mjera", dodali su.

 

Video: Ministar Beroš: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

ZU
zuzana
15:56 09.04.2020.

Naš cijenjeni vladin stožer se je koncentrirao na pračenje mobitela i treniranja strogoče u parkovima, rivama, jarunu itd a ugrožene skupine ljudi ( koji jedini i umiru ) u bolnicama i domovima umirovljenika prepustio na milost i nemilost bez zaštitnih sredstava i ikakve smislene organizacije. Sada izdaju uputstva dok im je pola bolnica i domova ugroženo. Važno da im je PR vrhunski i da su medije podkupili na svoju stranu. Da ne govorimo kakovu su materijalnu štetu napravili privredi.

Avatar Krile102
Krile102
11:36 09.04.2020.

Sve ovo je očekivano . Radi se o ljudima starije životne dobi sa komorbiditetima . Kako s ezarazila ? Pa asimptomatski nositelji . Drugo , još se ne zna koliko raje inkubacija . Moguće je i prije 14 dana da ga je dobila . Ništa , karantena , praćenje općeg stanja , simptomatsko liječenje , u slučaju pogoršanja respirator i što Bog da .

ZE
Zambija export-import
11:16 09.04.2020.

Počnite nešto raditi i uvedite nove mjere za domove. Ili potpuna karantena skupa s osobljem koje se mijenja svakih 2 tjedna po principu 1. smjena doma - 2. u samoizolaciji - 3. na poslu, dakle uključivo i kuhare i čistačice i svo ostalo osoblje, ili mikroizolacija minimalnih grupa štićenika, koliko ih može biti maksimalno na jednu njegovateljicu. Na ulazu u dom i na ulazu u svaku mikrojedinicu in-out jedinica za dezinfekciju.