Lanac nije za psa

Kopač se nikada nije slobodno prošetao dvorištem, već 15 godina živi vezan lancem

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
10.05.2021.
u 19:47
Volonterke iz Dugog Sela, koje se trenutno brinu o psu, svakog dana donose mu hranu, ali nemaju smještaj za njega. Kopaču treba kutak u dvorištu u kojem će ostatak života provesti slobodan
Pogledaj originalni članak

Otkad je stigao u dvorište u kojem živi već 15 godina, Kopač se nije slobodno prošetao. Zavezan je lancem čiji je drugi kraj nataknut na kolac. U blizini kolca je trošna nastamba, zovu je pseća kućica, u njoj je tražio zaklon od sunca, kiše i hladnoće. Na drugu stranu mogao je u šetnju, ali samo koliko mu je dopuštala duljina lanca.

Uvjeti u kojima živi svih ovih godina svjedoče koliko je važan svom vlasniku. Nije mu Kopač ništa zamjerio, ostao je i umiljat i dobar prema svima. Ima i prijateljicu macu koja o svemu može posvjedočiti. Kopačev vlasnik vjerojatno se nikad više neće vratiti kući, a brigu o psu preuzele su volonterke iz Dugog Sela. Hrane ga redovito, no trenutno ga nemaju gdje smjestiti.

– Kopač traži dom, onaj pravi dom u kojem će biti voljen. Bez lanca, u novom dvorištu s kućicom kakvu nije nikada imao, bez batina i cipelarenja. Za Kopača tražimo obitelj koja je spremna ponuditi ovom dedeku jedan kutak u svom dvorištu, koja je spremna uljepšati mu starost, jer Kopač je divan pas. U novi dom dolazi cijepljen i očišćen od nametnika, a dobio je i svu potrebnu potpornu terapiju – kažu volonterke. I dodaju kako jednako žive brojni psi u Dugom Selu, ali i u okolnim mjestima, u Lupoglavu, Prikraju, Ostrni, Brckovljanima, Hrebincu. Uglavnom su vezani lancima, zaboravljeni u skrivenim dijelovima dvorišta. Neki i u puno gorim uvjetima nego ima Kopač. A svi okreću glavu, ne žele se zamjerati susjedima.

Kopač je izdržao svoju kaznu, potpuno nevin. zahvaljujući divnom vlasniku. I onima koji su, donoseći Zakon o zaštiti životinja, ovo  omogućili. Jer da se struku pita, ovdje je sve po pravilima - Kopač je dobrog gojnog stanja, na primjerenoj duljini lanca, ima zaklon. A kako je njemu bez bliskosti s čovjekom, bez nježnosti, odbačenom, to nikoga ne zanima. Ako mu možete i želite pomoći, nazovite 098/453-507.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IG
igorl
11:58 11.05.2021.

Dakle - imao je hrane, vode i skloniste. Zavezan na propisnom lancu. Zivio uz vlasnika cijeli zivot. Nemam pojma al meni to ne djeluje tak dramaticno kak bi covjek mogao pomisliti iz clanka. Dapace.

AV
Avimm
11:01 11.05.2021.

Nasla se ,,volinterka,,iz D.sela da se bori za ,,prava,,i lijepo zive na taj racun.Sto li je ova , demokracija,,napravila od nas ,nemamo drugog posla vec da se borimo protiv nega i zasto????

Avatar Gordan NJONJO
Gordan NJONJO
20:09 10.05.2021.

Vlasnika na lanac. Pa ako mu se svidi , moze i psa!