Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Podignuta optužnica protiv vlasnika kujice kojoj se smrznula štenad

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je M. J. za kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja, a veterinarska inspekcija tereti ga za kršenje Zakona o veterinarstvu
09. travnja 2021. u 13:50 3 komentara 1817 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Protiv M. J. iz Otoka kod Sinja, čija kujica se oštenila u rupi nasred dvorišta i štenad se smrznula, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu pred Općinskim sudom zbog kaznenog djela ubijanje ili mučenje životinje. U Kaznenom zakonu za ovo djelo predviđena je kazna zatvora do godinu dana.

Vlasnika kujice za kazneno djelo prijavila je Animalex – Udruga studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu za pravnu zaštitu životinja i to nakon objave fotografija na društvenim mrežama. Kujica je ležala zavezana lancem na goloj zemlji i pokušavala tijelom zagrijati tek okoćene štence, ali su se oni zbog niskih temperatura ipak smrznuli. Vlasnik kujice, kojoj je kako sam kaže ime Azra, opravdavao se tada da se kujica mogla sakriti i da ne zna zašto je ostala na dvorištu.

 | Autor :

Iako je tvrdio da se o kujici brine i da ju voli, veterinarska inspekcija nadzorom je utvrdila da dvogodišnja kujica nije bila čipirana, a nije ni cijepljena protiv bjesnoće. Osim toga, inspekcija je u svom optužnom prijedlogu vlasniku na teret stavila i to što je smrznutu štenad zakopao u vlastitom dvorištu. Zbog svega optužni prijedlog veterinarske inspekcije uključuje prekršaje prema Zakonu o veterinarstvu, za koje su predviđene novčane kazne.

– Vlasnika smo u telefonskom razgovoru zamolili da preda kujicu nama na skrb, a ako to ne želi da joj osigura veterinarsku pomoć, a mi bismo pokrili troškove. Sve je odbio. Sad se protiv njega vode postupci, a to mu neće biti ni jeftino ni ugodno – kažu nam iz Animalexa.

Osude li M. J. za ovo kazneno djelo, prema čl. 205 Kaznenog zakona kujicu će mu oduzeti.

završen nadzor Inspekcija protiv vlasnika podnosi prijavu jer nije cijepio i čipirao kujicu kojoj se smrznula štenad
objavili fotke
Nina Martina i Mario iz 'Života na vagi' javili su se s vjenčanja: Ljubav se proslavila na prekrasan način
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!