Prozivke liječnika

Koordinacija obiteljske medicine: Nikad nije bio veći pritisak na telefone

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Prije ulaska u Opću bolnicu svi pacijenti moraju proći kroz trijažni šator
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Infektivna bolnica Fran Mihaljević - pripreme odjela za prihvat zaraženih pacijenata koronavirusom
25.03.2020.
u 13:28
Većina obiteljskih liječnika je svojim pacijentima dostupna kroz mnoge komunikacijske kanale (e-mail, SMS, WhatsApp, Viber, Messenger, Facebook, telefon), ali nemoguće je svima odgovoriti u isto vrijeme, poručuju iz KoHOM-a.
Pogledaj originalni članak

S obzirom na to da su se posljednjih dana u javnosti višekratno mogla čuti prozivanja obiteljskih liječnika s tvrdnjama kako ih se ne može kontaktirati telefonom, dobiti savjet ili naručiti lijekove, Koordinacija obiteljske medicine (KoHOM) - u ovoj izvanrednoj situaciji epidemije koronavirusa te potresa koji je pogodio Zagreb - moli pacijente za strpljenje i razumijevanje.

Evo što su naveli u svom priopćenju:

- Obiteljski liječnici svakodnevno su na svojim radnim mjestima u ordinacijama, ali istodobno dežuraju i u novoosnovanim tzv. „korona“ ambulantama. Dio obiteljskih liječnika nalazi se u samoizolaciji, neki su bolesni i na bolovanju. Zbog potresa u Zagrebu u mnogim ambulantama su u prekidu bili internet i telefonske veze. Mnogi drugi dijelovi Hrvatske također imaju problema sa telefonskim i internetskim vezama.

Zbog epidemiološke situacije, a pridržavajući se preporuka Nacionalnog kriznog stožera, pregledi pacijenata u ordinacijama su svedeni na minimum. Pacijenti se mole da se prije dolaska u ordinaciju obavezno najave telefonom zbog zaštite i drugih pacijenata i zdravstvenog osoblja koje je sad itekako potrebno zdravo i sposobno za raditi. Zbog toga je „pritisak na telefon“ veći nego ikada. Većina obiteljskih liječnika je svojim pacijentima dostupna kroz mnoge komunikacijske kanale (e-mail, SMS, WhatsApp, Viber, Messenger, Facebook, telefon), ali nemoguće je svima odgovoriti u isto vrijeme. Uz sve to, obiteljski liječnici i dalje primaju pacijente u ordinacijama, pregledavaju ih, previjaju, daju injekcije, snimaju EKG-e, te se tijekom tih radnji, naravno, ne mogu i javljati na telefon. Nadalje, liječnici obiteljske medicine od utorka imaju obvezu tiskanja propusnice za odlaske na nužne i neodgodive preglede, što čini dodatni pritisak na ambulante.

KoHOM ponovno apelira na pacijente da poštuju odredbe samoizolacije i da budu iskreni prema svojim obiteljskim liječnicima. Nažalost, svjedoci smo slučajeva kada su pacijenti zatajili da su u samoizolaciji, a pregledavali su ih obiteljski liječnici, odnosno timovi hitne medicinske pomoći. Svi oni su nakon toga morali ići u samoizolaciju 14 dana da ne bi bili prijenosnici koronavirusa drugim pacijentima. Već je poznato da u Hrvatskoj nedostaje značajan broj liječnika, a sada je zbog ove situacije, a posebno zbog neodgovornih pojedinaca zbog kojih liječnici moraju ići u samoizolaciju, još i manje.

Obiteljski liječnici udruženi u KoHOM, svim svojim pacijentima poručuju da je situacija ozbiljna, ali nije beznadna. Vjerujemo da ćemo zajedno, uz obostrano razumijevanje i povjerenje, te pridržavanje mjera Stožera civilne zaštite RH, ovu tešku situaciju uspješno prevladati. Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine stoji u priopćenju izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.