Slučaj Agrokor

Što nakon potpisivanja sporazuma? Konzum je ključan i za spas izvrsnih domaćih proizvoda

Foto: Željko Hladika/24 sata/PIXSELL
18.08.2011., Sesvete - U Sesvetama je otvorena 48. po redu Super Konzum prodavaonica. Super Konzum otvorili su Ante Todoric, Agrokorov izvrsni potpredsjednik Poslovne grupe Maloprodaje i Jure Rados, direktor maloprodaje i marketinga Konzuma. Photo: Zelj
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
31.03.2015., Zagreb - U Kuhaoni na Opatovini u obliku bruncha odrzano je predstavljanje blagdanske ponude Belja i Pik Vrbovca. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Konzum
01.04.2017.
u 11:00
Kroz Agrokorov maloprodajni lanac plasira se domaća roba koje je mnogo manje u stranim lancima. Proizvodi Leda, Belja... adut su za traženje kvalitetnog vlasnika
Pogledaj originalni članak

Banke su nakon hirovitog dana u kojem su Agrokorove tvrtke blokirane, a dionice rasle pa padale tijekom kasnog popodneva ipak postigle konačan dogovor s dobavljačima i odlučile potpisati stand-still aranžman. Međutim, to ne znači da su muke za Agrokor prošle, već da tek slijedi vrijeme u kojem će se svi kojima koncern duguje pokušati naplatiti.

Država odobrava koncesije

Tih nekoliko mjeseci koji nas očekuju ključni su za preživljavanje Agrokora i njegovih tvrtki. Olakotna okolnost za najveću hrvatsku tvrtku je što se bliži turistička sezona kada znatno raste maloprodaja i, primjerice, konzumiranje vode, sladoleda i ostalih proizvoda tvrtki iz grupe. Očekuje se, dakle kao i svake godine, da će Agrokor prikupiti više sredstava na svoje račune. Konzum će tu biti ključan, kao maloprodajni lanac koji drži više od 30 posto ukupnog tržišta cijele regije, čime je zapravo u ovom trenutku pozicioniran kao tvornica gotovog novca. Važna je i njegova uloga kao poligona za plasman proizvoda iz Agrokorove mreže u prehrambenoj industriji. Sinergija proizvodnje i lanca za njezinu prodaju ključna je za prikupljanje dovoljno likvidnosti za preživljavanje u idućih nekoliko mjeseci.

Ništa manje važan, Konzum s cijelim sustavom maloprodaje u regiji, odnosno Mercatorom i Ideom, nije ništa manje važan ni za dobavljače. Većina hrvatskih prehrambenih tvrtki, ali i cijeli niz proizvođača i distributera robe široke potrošnje ovisni su o Agrokorovoj maloprodaji. Nije tajna da u Konzumu, Mercatoru i Idei, ali i lancima poput Plodina i Tommyja, koji su u hrvatskom vlasništvu, ima puno više domaćih proizvoda negoli u Lidlu. Maloprodajna mreža oduvijek je bila ekspoze prehrambene industrije i svako je gospodarstvo upravo kroz trgovinu širilo prisutnost svojih proizvoda na stranim tržištima. Održavanje živima tvrtki poput Jamnice, Leda, Belja, velikih PIK-ova nije samo bitno u kontekstu radnih mjesta i proizvodnje, već i zbog činjenice da te kompanije imaju brojne koncesije na nacionalna bogatstva – na izvore najkvalitetnije vode i na najplodnija zemljišta. To je osnova s koje bi trebao početi državni angažman u procesu restrukturiranja, bez obzira na to što stand-still predviđa da će taj proces ipak voditi najveći vjerovnici. To ne znači da država preko alata koji su joj dostupni ne može braniti poziciju nacionalne ekonomije. Uostalom država je ta koja odobrava koncesije. Ono što je za sada poznato jest da su banke, koje imaju najveća potraživanja, već krenule s ubrizgavanjem svježeg novca u Agrokorov sustav kako bi se situacija smirila, podmirio dio obveza prema dobavljačima, a kompanije vratile dio svoje tržišne vrijednosti. Stand-still znači da banke neće same sebi isplaćivati kamate, od njih će odustati na kratki rok, ali nakon što se taj period završi, počinje restrukturiranje.

Dionice podcijenjene

Ivica Todorić više nije vlasnik, mora se pronaći novi. Tvrtke trenutačno vrijede malo. Obezvrijedila ih je panika nakon što se doznalo koliko su opterećene kreditima i dugovima prema dobavljačima. Procjenjuje se da bi dugovi mogli biti veći od vrijednosti imovine po trenutačnim tržišnima cijenama. Zato je ključno da se kupi vrijeme do oporavka cijena dionica kompanija. One su potpuno podcijenjene i ne odgovaraju poziciji na kojoj se u realnom sektoru nalaze te tvrtke. Ledo ima sladolede nagrađivane u svijetu, sir ABC Belja proglašen je trećim najboljim sirom u kategoriji na svijetu, Zvijezdina ulja apsolutni su lider na tržištu cijele regije, a PIK-ovi mesni proizvodi daleko su kvalitetniji od konkurencije.

To je adut za pronalaženje kvalitetnih budućih vlasnika.

>> Stigla i službena potvrda: Banke i Agrokor usuglasile standstill, mijenja se uprava koncerna. Tko će biti direktor restrukturiranja?

>> Ovo su 3 najvažnije točke novog zakona: Dužnik mora pristati na početak procesa, ali...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

GE
gemist
12:17 01.04.2017.

U redu ak je uzimao domaće proizvode,ali ih slučajno nije plaćao,da li je to u redu?Tak može svatko poslovati.Ne plaćaš poreze,dobavljače,kredite...Koliko je malih proizvođača propalo zbog njega jer im nije platio isporučenu robu,ja npr.znam čovjeka koji mu je isporučio jabuke za 50.000kn prije 2 godine i nije mu plaćeno još mu se smiju u oči i to je poslovanje?Čitao sam kolko je dužan ovim većim to su goleme cifre koje njima fale i naravno one npr.Vindija ne može platiti mlijeko svojim dobavljačima jer mora Konzum besplatno kreditirati i nema novaca.Sad se još budu morali odreći dijela potraživanja i ispalo bude na kraju da je bilo bolje da su došli u npr.Lidl i spustili cijenu 30% nek Konzumu jer bi znali da će Lidl poštivati rok plaćanja.Dođem neki dan u jedan trgovački lanac čiji je dobavljač mesa Pik Vrbovec,svo meso hrvatskog podrijetla,znao sam ja što je,nek iz zafrkancije pitam mesara,a de je meso iz Njemačke,Danske,Nizozemske,a bilo ga je donedavno,što je sve je "kupujmo Hrvatsko",a ne čitaš novine,a da,stranci više ne daju meso bez novaca,zato je "kupujmo Hrvatsko",kaj je najgore Pik Vrbovec je jedini sposoban u našoj državi opskrbiti ostale dobavljače količinom,a pošto nama ionako nedostaje 50% mesa između ostalih razloga jer je najveći uvoznik krahirao,a posredno i uništio proizvodnju u nas,moglo bi doći do problema fala Bogu sad pred turističkom sezonom.To za mene nije poduzetnik,tak može svatko poslovati,tu nema poštenja,ne odnosišse prema svom dobavljaču kak treba,on je glavni krivac,a i sve vlade do sad koje su mu držale lojtru da dođe do toga

ER
Erick
11:27 01.04.2017.

Vjerovnici trebaju oprastati necije dugove, onoga koji se razbacivao dok je posudjivao. Nazalost, tako razmisljaju mnogi u Hrvatskoj. Posudis novac nekome a poslije ga moras moliti da ti vrati iako si mu posudio bez kamata. Postenje je zadnja stvar za mnoge, nije niti cudo , pogledajmo samo politicare.

DU
Deleted user
12:17 01.04.2017.

Ako su proizvodi izvrsni plasirajte ih u inozemstvo. Pomoci ce vam HGK, pa nisu oni samo sakupljaci naknada. A tek nasa ekonomska diplomacija.... Da ti pamet stane od prilike plasmana na visemilijunsko trziste. Tak' bi trebalo biti, zar ne?