briga za životinje

Komunalni redar usmeno naredio vlasniku da popravi uvjete u kojima žive psi

Foto: Privatni album
Komunalni redar usmeno naredio vlasniku da popravi uvjete u kojima žive psi
03.01.2022.
u 22:20
Danima nitko na prijave nije reagirao, ni Općina Oriovac, ni veterinarska inspekcija, a policija je tvrdila da to nema veze s njima
Pogledaj originalni članak

Na poziv nije zalajalo, samo je malo skrenuo pogled, stidljivo zamahao repićem i nastavio bezvoljno ležati. Oko vrata mu lanac, nad glavom zaklon koji ga ne može zaštititi od kiše i vjetra. Živi tako u dnu dvorišta koje izgleda kao smetište, daleko od pogleda, u  blatu.

– U istom su dvorištu još dva psa u tipu kangala, isto nemaju ni kućice ni zaklona. Vidljivo je da su premršavi i uopće ne reagiraju. Prijavila sam svima za koje sam mislila da moraju reagirati, veterinarskoj inspekciji u Slavonskom Brodu, komunalnom redarstvu općine Oriovac. Policiji sam na aplikaciju poslala prijavu za kazneno djelo mučenja životinje, jednom sam ih kontaktirala telefonski, bili su drski i ignorirali su me govoreći da to nema veze s njima – kaže nam M. M. (podaci u redakciji). Dodaje da se u naselju raspitivala o vlasniku i doznala da stalno tako drži pse i ne brine se za njih, kad uginu od gladi i hladnoće dovede druge. I nitko ne želi imati posla s njim.

Nitko od nadležnih nije joj odgovarao, prošlo je više od mjesec i pol dana kad smo i mi pokušali pronaći odgovore. Od Općine Oriovac i komunalnog redarstva zatražili smo da nam odgovore jesu li nakon prijave obavili nadzor na navedenoj adresi u naselju Malino, što su nadzorom utvrdili i što su naložili vlasniku? Iz Općine nam je stigao odgovor komunalnog redara. Prvo nam je najavio nadzor, uz napomenu da je poslove komunalnog redara preuzeo tek 20. prosinca, a onda nas je obavijestio i što je napravio.

– Kao što smo i naveli u prvom odgovoru, 27. prosinca izvršen je nadzor. Uočeno je da su psi u neadekvatnom prostoru te je gospodinu M. Č. usmeno naređeno da u roku 10 dana izradi adekvatnu nastambu za pse – stoji u mailu koji potpisuje Dubravko Kolundžić.

Istog dana stigao je i odgovor veterinarske inspekcije, kao da su se dogovorili. Nakon još jednog podsjetnika kako su za uvjete i način držanja kućnih ljubimaca odgovorne jedinice lokalne samouprave, a da prema Zakonu o zaštiti životinja nadzor provode komunalni redari, odgovaraju nam i na upit što je veterinarska inspekcija napravila po prijavi.

– Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provela je inspekcijski nadzor u dijelu svoje nadležnosti na lokaciji iz vašega upita. Vezano za način i uvjete držanja pasa, predstavka je proslijeđena Komunalnom redarstvu Općine Oriovac – stoji u odgovoru DIRH-a.

Kad je inspekcija obavila nadzor nismo doznali, kao ni zašto o tome nikada nisu obavijestili podnositelja prijave. Ne znamo ni što su točno utvrdili iz svoje nadležnosti, jesu li psi cijepljeni i čipirani, a nedostaje i ono 'dobrog su gojnog stanja'. Ili možda ipak nisu? A hoće li vlasnik popraviti uvjete u kojima žive njegovi psi doznat će se vrlo brzo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

EB
EBERT
12:14 04.01.2022.

Pitam te osobe tzv. Kontrole dali bih i oni tako postupali sa svojom zivotinjom. Oduzeti mu odmah. Ta osoba nije vrijedna imati bailo kakvo zivo bice,