ZAŠTITA ŽIVOTINJA

Komodskom varanu prijeti uništenje staništa: Aktivisti strahuju od posljedica projekta 'Jurassic park'

Foto: REUTERS
Komodskom varanu prijeti uništenje staništa: Aktivisti strahuju od posljedica projekta 'Jurassic park'
27.10.2020.
u 14:34
Varani privlače posjetitelje iz cijelog svijeta koje čak nisu odbile ni priče o turistima koji su završili kao njihov plijen.
Pogledaj originalni članak

Komodski varan najveći je gušter na svijetu koji već milijunima godina obitava na istom području, no projekt koji se trenutno gradi u nacionalnom parku gdje im je stanište zabrinuo je mnoge. Fotografija objavljena ovog vikenda prikazuje komodskog varana kako stoji ispred kamiona s radnicima, opravdano je postavilo pitanje o utjecaju koji će imati izgradnja infrastrukture, vrijedne milijune dolara, na tu nevjerojatnu životinju. 

Projekt koji bi trebao privući mnogobrojne turiste u javnosti se uspoređuje s 'Jurassic parkom'. 

- Ovo je prvi puta da varani čuju zvuk strojeva i osjete miris dima. Kakav će biti utjecaj ovih projekta na njih? Je li ikome stalo do konzervacije - ustvrdili su aktivisti platforme 'Save the Komodos' koji su prvi objavili navedenu fotografiju na društvenim mrežama. 

 

Njihove optužbe su odbacili indonezijski dužnosnici koji su pak ustvrdili kako niti jedan varan nije ozlijeđen u izgradnji infrastrukture unutar nacionalnog parka  te je sigurnost varana ključni faktor projekta. 

- Takav masivni projekt uznemirit će život kakav imaju životinje. U potpunosti će promijeniti njihovo stanište - naveo je član platforme Greg Afioma za BBC. 

Zaštita životinja u sukobu s turizmom

Varani se mogu pronaći samo u divljini i to na nekoliko indonezijskih otoka gdje obitavaju već milijunima godina. Oni privlače posjetitelje iz cijelog svijeta koje čak nisu odbile ni priče o turistima koji su završili kao njihov plijen, zbog čega se postavilo pitanje kako će vlasti nositi se s rastućim turizmom i zaštitom varana. 

Prošle godine su donijeli odluku da zatvore otok Komodo na kojem živi najveći broj jedinki i protjeraju lokalno stanovništvo koje uz njih živi, no nakon velikog javnog protivljenja od toga se odustalo. Umjesto toga vlasti su donijele odluku prema kojoj će turisti morati platiti 1000 dolara kako bi posjetili otok. 

No, istovremeno su donijeli odluku prema kojoj će napraviti čitavu infrastrukturu na susjednom totoku Rinca na kojem se nalazi druga po veličini populacija varana. Dovršetak izgradnje očekuje se 2021. godine. Nakon što su arhitekti objavili na Instagramu video njihovog prijedloga projekta uz prateću glazbu iz filma Jurassic park, nije dugo trebalo čekati na to da sam projekt bude poznat u javnosti kao 'Jurassic park'

VIDEO: Azijski divovski stršljen jede pekmez od jagode

 


 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.