Multimodalnost

Kombiniraj i kreni! na Europskom tjednu mobilnosti od 16. do 22. rujna

Kombiniraj i kreni! na Europskom tjednu mobilnosti od 16. do 22. rujna
18.09.2018.
u 10:15
Pod motom Kombiniraj i kreni! ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usredotočen je na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište
Pogledaj originalni članak

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se potaklo europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila. Pod motom Kombiniraj i kreni! ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usredotočen je na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište - koji će biti predstavljeni na središnjem događanju 22. rujna na Europskom trgu u Zagrebu, u organizaciji Predstavnštva Europske komisije u Hrvatskoj. Uz mimohod centrom grada u koji će biti uključeni svi građani koji koriste različite načine kretanja kroz grad - pješaci, biciklisti, policija na biciklima, roleri, skateboarderi, osobe s tjelesnim invaliditetom – 22. rujna obilježit će se i Dan bez automobila.

Europljani vole raznolikost – u hrani, modi, glazbi – no kada je riječ o načinu kretanja od točke A do točke B, mnogi od nas drže se samo jednog načina mobilnosti. Glavni cilj Europskog tjedna mobilnosti u 2018. je potaknuti ljude da iskušaju različita rješenja kretanja ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se razbilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza. U urbanim sredinama nude nam se brojne mogućnosti mobilnosti, motorizirani i nemotorizirani načini koji mogu biti zajednički, javni ili pojedinačni, klasični ili novi – hodanje, vožnja biciklom, električnim romobilom, ili hoverboardom, javni prijevoz (autobus, tramvaj, vlak) i sl. Primjerice, hodanje na posao na kratkim relacijama (do 5 km) osigurava na 30 minuta vježbanja dnevno, što je preporučljivo kako bismo ostali zdravi i puni kondicije. Studije su dokazale da ljudi koji hodaju najmanje 25 minuta na dan mogu očekivati da će prosječno živjeti dulje 3 do 7 godina.

Foto: Promo
Europski tjedan mobilnosti

„Kombiniranjem različitih načina kretanja omogućuje se optimizacija njihovih prednosti za građane, – u smislu troškova, obveza i organizacije vlastitog vremena, a tu su i prednosti za društvo - smanjenje zagađenja i zagušenja prometa, poboljšanje kvalitete života i zdravlja“ poručio je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i pozvao na središnje događanje 22. rujna na Europski trg u Zagrebu od 10 do 14 sati kada će svi građani moći isprobati različite alternativne načine prijevoza. Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti uključit će u program i osobe s tjelesnim invaliditetom i ukazati na važnost što bolje prometne infrastrukture za ovaj dio populacije, kao i slabovidnih ili slijepih osoba, pa će svi zaineteresirani građani moći isprobati kako je to hodati centrom grada s povezom preko očiju, uz pomoć edukatora iz Udruge slijepih Zagreb. Posebna je poslastica za sve posjetitelje vožnja turističkim vlakom ZET-a jedinstvenom rutom kroz centar i Gornji Grad, osmišljenom u povodu ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti.

22. rujna Dan bez automobila u Zagrebu, ali i brojnim gradovima diljem Europe

Od njegovog pokretanja 2002. godine, utjecaj Europskog tjedna mobilnosti neprestano raste, kako diljem Europe tako i u svijetu. Primjerice, lani je kampanja srušila rekord u broju sudionika: čak 2526 velikih i malih gradova iz 50 zemalja organiziralo je tijekom tog tjedna brojne aktivnosti. Više od polovice gradova sudionika uvelo je stalne mjere, njih ukupno 7 993, prvenstveno se usmjeravajući na upravljanje mobilnošću, pristupom i novom ili unaprjeđenom biciklističkom infrastrukturom. Vrhunac tjedna je Dan bez automobila, kojem je cilj dodatno ohrabriti građane da iskušaju i druge oblike prijevoza. U 2017. Dan bez automobila obilježilo je 1 352 malih i velikih gradova.

Budite i vi dio Europskog tjedna mobilnosti, dođite na Europski trg u Zagrebu 22. rujna i iskušajte različite oblike kretanja kroz grad! Saznajte više ovdje. #Kombinirajikreni!

Europski tjedan mobilnosti - 22. rujna 2018., Europski trg, Zagreb

Raspored događanja:

10:00 - 14:00 sati  Predstavljanje alternativnih načina kretanja gradom na izlagačkim štandovima sudionika programa te prezentacijom njihovih aktivnosti – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, Udruga slijepih Zagreb, Ministarstvo unutarnjih poslova RH - Policijska uprava zagrebačka, ZET, Nextbike, Segway City Tour Zagreb, Pedicab Zagreb, Greyp Bikes, škola rolanja SkiBoo, Run Croatia, e-scooteri i e-bicikli na električni pogon, animacijske radionice i igraonice za djecu, photo booth korner, poligoni za aktivaciju segwaya, rolanja, te bicikliranja, turističko razgledavanje grada (svakih 30 minuta)

10:00 sati - početak programa

10:10 sati – Plesni nastup članova plesne skupine Nikoline koji će posjetiteljima pokazati kako osobe s invaliditetom otkrivaju pokret plesom

10:15 sati – Nastup Dječjeg zbora Kikići i Genijalci

10:40 sati - Obraćanje posjetiteljima - voditelj programa Ivan Vukušić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, gospodin Branko Baričević

11:00 - 11:30 sati – Povorka užim centrom grada na simboličan će način obilježiti Europski tjedan mobilnosti teće u nju biti uključeni svi građani grada Zagreba s raznovrsnim oblicima mobilnosti (pješaci, osobe s tjelesnim invaliditetom, ZET-ov vlakić, policajci na biciklima, djeca, biciklisti, roleri i skateboarderi, vozači segwaya, pedicaba, romobila na električni pogon)

11:00 sati – Box jump demo - BMX show, nastup profesionalnih biciklista

11:15 sati – Nastup dječjeg zbora Zagrebački anđeli

11:45 sati – Edukativni program za djecu Policijske uprave zagrebačke

12:00 sati – Nastup Mije Dimšić

12:25 sati - Box jump demo - BMX show, nastup profesionalnih biciklista

12:40 sati – Plesni performans

13:00 sati - izvlačenje sretnih dobitnika i uručenje nagrada

13:10 sati - Box jump demo - BMX show, nastup profesionalnih biciklista

13.30 sati - DJ producent

14:00 sati - završetak programa

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr