Suđenje El Chapu bliži se kraju

'Koga bi uveli u tu sobu, iz nje više ne bi izišao'

Foto: Reuters/PIXSELL
El Chapo Guzman
Foto: Reuters/PIXSELL
El Chapo Guzman
Foto: Reuters/PIXSELL
El Chapo Guzman
Foto: Reuters/PIXSELL
El Chapo Guzman
29.01.2019.
u 21:30
Pet tjedana traje suđenje najvećem narkobosu koji je dosad izveden pred porotu
Pogledaj originalni članak

Kako se bliži kraj suđenju Joaquinu El Chapu Guzmanu, taj narkobos traži sve mogućnosti kako bi si bar malo olakšao položaj. Pa je tako, po svemu sudeći, spreman i sam sjesti na klupu za svjedoke suda u New Yorku kako bi porotnicima iznio svoje viđenje istine o kartelu Sinaloa koji je već godinama vodeći proizvođač droge u svijetu.

A poboljšati svoj položaj pred sudom, El Chapu, koji je nakon nekoliko bjegova iz meksičkih zatvora nakon posljednjeg ekspresno uhićen i izručen SAD-u, neće biti nimalo lako. Naime, tijekom posljednjih nekoliko tjedana pred sudom u New Yorku nastupio je cijeli niz svjedoka koji su razotkrili svu brutalnost Kratkog, što El Chapo znači na španjolskom jeziku.

Soba za ubojstva

Doznalo se tako da je El Chapo u jednoj od svojih rezidencija nedaleko od meksičko-američke granice imao i sobu za ubojstva u kojoj je izveden poseban odvod na podu kako bi se lakše sprala krv i uklonili ostaci tijela žrtava. El Chapo ili neki od njegovih krvnika često su komadali nesretnike koji su mu bili “u posjetu”.

– Soba je sva u pločicama i potpuno je zvučno izolirana kako se iz nje ništa ne bi čulo. Koga god bi uveli u tu sobu, iz nje ne bi izišao – ustvrdio je na suđenju Antonio Marrufo, jedan od El Chapovih tjelesnih čuvara i plaćenih ubojica. Drugi je pak svjedok, Isailas Valdez Rios, detaljno opisivao El Chapovu brutalnost govoreći da je Kratki ponekad do smrti premlaćivao one koji bi mu se zamjerili. Tek kada bi već bili mrtvi, ispalio bi metak ili dva u beživotna tijela, reda radi. Slično bi se proveli i pripadnici njegova klana Sinaloa koji bi prešli u konkurentski kartel Zeta. El Chapo bi ih, uz pomoć svojih tjelesnih čuvara, satima tukao.

– Na kraju su bili kao krpene lutke, sve su im kosti u tijelu bile slomljene. No pazio je da ostanu živi, bar do trenutka dok ih ne bi žive bacili na lomaču. Htio ih je gledati kako gore dok su još živi – ustvrdio je Rios.

Snimao je ljubavnice

I dok je svoje protivnike žestoko i okrutno ubijao, žene s kojima je bio u vezi pomno je nadgledao. Imao je razvijen sustav prisluškivanja svoje supruge, ali i cijelog niza svojih ljubavnica, koje velikom većinom nisu ni sanjale da je svaki njihov razgovor sniman, a potom puštan El Chapu. Upravo su te snimke i poslužile FBI-u da rekonstruira El Chapovo kretanje, ali i cijeli niz operacija krijumčarenja droge.

Naime, El Chapo je upravo u razgovoru s ljubavnicama nerijetko otkrivao svoje planove i probleme na koje nailazi u kartelu. Uza sve to, bivši bliski El Chapov partner Alex Cifuentes rekao je da je narkobos potplatio meksičkog predsjednika Enriquea Penu Nieta sa čak sto milijuna dolara. Nieto je to opovrgnuo.

Video: Uspon i pad meksičkog Pabla Escobara, Joaquina El Chapa Guzmana

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

BF
bf2
22:13 29.01.2019.

Meksiko je primjer što se dogodi državi kada su sve državne institucije duboko ogrezle u korupciju.

ST
stomugromova
22:41 29.01.2019.

Interesantan prvi komentar .SAD su jedina država koja je institucionalno legalizirala korupciju,Samo tamo to nazivaju lobiranjem.Pa tako dobiješ korumpirane senatore i kongresmene ( čast izuzecima ) koji su izabrani tobože kao zastupnici naroda,a zapravo su tamo zaposleni kao korporativni lobistii .E vidiš bf2: to je razlika između neuređene korupcije kakva je u Meksiku i savršeno uređene kakva je u SAD. Rekli su da je Sovjetski Savez propao. Neki kažu da nije,nego se samo preselio u SAD.Jedina je razlika što umjesto partijske diktature ,u SAD vlada korporativna diktatura,samo što to u SAD zovu demokracijom,Zlobnici bi rekli demo(N)kracija.