BLOKADA U iščekivanju sastanka Sanadera i Pahora

Ključno je sačuvati potporu 26 članica EU

22.12.2008.
u 14:26
Pogledaj originalni članak

Premda je premijer Ivo Sanader i jučer ponovio da se u nazočnosti šefa Europske komisije Joséa Manuela Barrosa ili dužnosnika EK-a iz Češke, koja u siječnju preuzima predsjedanje EU, spreman sastati sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, mali su izgledi da do tog susreta dođe u sljedećih nekoliko tjedana. U diplomatskim krugovima kažu da će se najmanje do sredine veljače kristalizirati procesi unutar EU potaknuti slovenskom blodakom Hrvatske, te da će, došlo do premijerskog sastanka uskoro ili nešto kasnije, Hrvatska nastaviti diplomatsku ofenzivu.

Češka budi optimizam
Najvažnije je, kaže naš sugovornik, u sljedećih nekoliko mjeseci zadržati potporu svih 26 članica EU, s jedne strane, i održati političko jedinstvo u Hrvatskoj, s druge, kako na razini parlamentarnih stranaka, tako i stupova državne vlasti, poglavito Vlade i predsjednika države. Najlošije bi bilo da Hrvatska bude politički razjedinjena, dok joj s druge strane Sutle stoji čvrsta fronta u kojoj su slovenski premijer, šef države, parlamentarci i javnost.

U vladajućoj koaliciji ističu kako je slovenska blokada idealna prilika protivnicima ulaska RH u EU i NATO da pokušaju utjecati na povećanje euroskepticizma, što bi, dodaju, bilo loše. Zastoj izazvan slovenskom blokadom ne mora poremetiti hrvatski plan dovršenja pregovora ujesen 2009. ako se tijekom tog razdoblja postigne kompromis, kažu domaći diplomati.

Optimizam u Zagrebu potiče i javno iskazana spremnost Češke da tijekom svog predsjedanja EU organizira koliko god bude potrebno međuvladnih konferecija na kojima se otvaraju i zatvaraju pregovaračka poglavlja. Iz krugova naklonjenih Hrvatskoj ovih dana stižu savjeti da se ne posustane s reformama, a da se rješenje slovenske blokade prepusti Bruxellesu. Da su savjeti iskreni, u Zagrebu se iščitava iz činjenice da je isti savjet Hrvatska dobila kad je Irska odbacila Lisabonski ugovor. I uistinu, zalaganjem Francuske i Njemačke pronađen je model za prevladavanje tog problema.

“Hajderizacija”
Od trenutka kad je Pahor objavio odluku o blokadi Hrvatske u diplomatskim se krugovima učinci djelovanja slovenskih političara na društvo opisuju sintagmom “hajderizacija”. Iako se od Pahora očekivalo da će odnose s Hrvatskom staviti na racionalnu razinu, za razliku od bivšeg šefa diplomacije Dimitrija Rupela, on se, primjećuju, i dalje ponaša kao da je član parlamenta umjesto kao premijer. Hrvatska diplomacija odmah poslije blagdana nastavlja s intenzivnim aktivnostima. Šef diplomacije Gordan Jandroković imat će siječanjsku turneju na kojoj će razgovarati s kolegama iz Austrije, Češke, Italije...


Otvorena dionica autoceste Zagreb-Dubrovnik

Premijer Ivo Sanader danas je otvorio 40 kilometara dugačku dionicu Šestanovac-Zagvozd-Ravča koja je dio autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik. Na svečanosti je procjenio da će Hrvatska postati članicom NATO-a na sljedećem sastanku na vrhu u travnju 2009. te će završiti svoje pregovore i s Europskom unijom unatoč sadašnjim teškoćama, t.j. blokadi Slovenije. - Mi ćemo znati riješiti taj problem i ništa nas neće zaustaviti na putu u Europsku uniju - rekao je Sanader, dodavši kako je on "umjereni optimist".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr