Iskustva iz J. Koreje

Kiseljačanka u Seulu: Ako vas vide bez maske, darovat će vam je

Foto: Vecernji.ba
Kiseljačanka u Seulu: Ako vas vide bez maske, darovat će vam je
17.04.2020.
u 22:04
Dok se kod nas u BiH vode rasprave koliko se treba testirati, test na koronavirus ovdje je moguće odraditi i na ulici, budući da su postavljeni na prometnijim i lako dostupnim mjestima, prepričava svoje iskustvo iz Južne Koreje dr. Ana Pecirep iz Kiseljaka
Pogledaj originalni članak

Kiseljačanka dr. Ana Pecirep mlada je liječnica  koja je trenutačno na specijalizaciji iz ginekologije i porodiljstva u Seulu u Južnoj Koreji.

Ona je za vecernji.ba prepričala kako se u Južnoj Koreji bore protiv koronavirusa koji je paralizirao cijeli svijet. Ona je u Seul otišla početkom veljače.

– Po dolasku u Koreju upoznata sam sa situacijom glede koronavirusa kod njih te s odlukama njihove vlasti i bolnice. Preporučeno mi je da 14 dana ostanem u jednoj vrsti izolacije, što sam i napravila. Tih 14 dana izbjegavala sam obilazak grada i veće gužve, obavljajući samo najnužnije, i to sam shvatila kao jednu vrstu odgovornosti prema sebi i drugima, budući da je razdoblje inkubacije COVID-19 (od zaraze do pojave simptoma 2 - 14 dana). Imunološki sustav kod svakog čovjeka je različit i dok jedni neće osjetiti ili imaju blaže simptome, za druge osobe to može biti pogubno. Vrijeme sam iskoristila za čitanje i učenje i moram priznati da mi je jako godilo tih 14 dana samoizolacije. Inače, u Južnoj Koreji jako su dobro razrađene preventivne mjere. Tako je na ulazu u bolnice i neke centre stajalo osoblje koje je ljude upozoravalo na obvezu nošenja maski i dezinficiranja ruku, a mjere vam i temperaturu. Napravljen je i formular s određenim pitanjima na koja je trebala odgovoriti svaka osoba. Ako bi netko nešto zatajio ili slagao u odgovoru, novčana kazna je oko 7500 eura – prepričala je.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Ona kaže kako je situacija u Južnoj Koreji potpuno drugačija od one u BiH.

–  Dok se kod nas u BiH vode rasprave koliko se treba testirati, test na koronavirus ovdje je moguće odraditi i na ulici, budući da su postavljeni na prometnijim i lako dostupnim mjestima. Dnevno se tako izvrši oko 20.000 testiranja. Mislim da je ovdje vlast jako dobro reagirala jer je pomogla farmaceutskim kućama u proizvodnji testova. Također, napravljene su aplikacije koje ljudima pokazuju gdje su osobe koje su imale ili trenutačno imaju koronavirus. Vlada je žurno reagirala kada su počele rasti cijene maski i dezinfekcijskih sredstava, kažnjavanjem i upozoravanjem. Južnokorejci su kao narod jako disciplinirani i slušaju što im se kaže. Ako vas vide bez maske, darovat će vam je i upozoriti da je svi moramo nositi. Jednostavno, ne vole ako se netko ne pridržava pravila. Iz njihova ponašanja i odnosa i mi bismo mogli izvući pouku da se u nekim situacijama, kakva je ova, riječ prepusti struci te da budemo oni koji će predloženo na najbolji mogući način ispuniti – rekla je.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.