zgrozio znanstvene krugove

Kineski znanstvenik koji je stvorio prve GMO bebe osuđen na 3 godine zatvora

Foto: Getty Images
Ilustracija
Foto: Getty Images
Ilustracija
30.12.2019.
u 08:30
Znanstvenik He Jiankui objavio je u studenome 2018. da je metodom prepravljanja genoma poznatom kao CRISPR-Cas9 u postupku medicinski pomognute oplodnje uspio stvoriti genetski modificirane djevojčice tako da se u budućnosti ne zaraze virusom HIV-a kojim je zaražen njihov otac
Pogledaj originalni članak

Kineski znanstvenik koji je lani šokirao svijet stvaranjem prvih "genetski modificiranih" beba, osuđen je u ponedjeljak na tri godine zatvora zbog nezakonite medicinske prakse, javlja agencija Xinhua.

Znanstvenik He Jiankui objavio je u studenome 2018. da je metodom prepravljanja genoma poznatom kao CRISPR-Cas9 u postupku medicinski pomognute oplodnje uspio stvoriti genetski modificirane djevojčice tako da se u budućnosti ne zaraze virusom HIV-a kojim je zaražen njihov otac.

Tada vanjski profesor na Južnom sveučilištu za  znanost i tehnologiju u Shenzhenu, zgrozio je znanstvene krugove, a kineska vlada naredila je obustavu istraživanja i otvorila istragu.

He je osuđen na sudu u Schenzhenu jer je "protuzakonito provodio postupak genetske manipulacije embrija u reproduktivne svrhe", objavila je službena kineska agencija. Zhang Renli i Qin Jinzhou, suradnici doktora Hea, koji su radili na dvije neimenovane medicinske ustanove, osuđeni su na blaže kazne.

"U želji za slavom i bogatstvom oni su svjesno prekršili nacionalne zakone u području znanstvenog istraživanja i medicinskog postupka",  navodi sud i dodaje "prekršili su granicu etike u znanstvenom istraživanju i medicinsku etiku". 

Ukupno tri genetski modificirane bebe rođene su kao rezultat tih istraživanja, dodaje Xinhua. Kineske vlasti potvrdile su u siječnju 2019. da i druga žena nosi dijete s modificiranim RNA, osim dviju blizanki, no rođenje tog djeteta nije potvrđeno, piše agencija AFP.

VIDEO Reakcija gluhe bebe kojoj su stavili aparatić

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.