prekršajni zakon

Kazne na rasprodaji, od dva prekršaja platiš jedan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Kazne na rasprodaji, od dva prekršaja platiš jedan
31.01.2013.
u 10:30
– Kazne su na rasprodaji ili na popustu, 50 ili 30 posto, ovisno kad ih platiš – rekao je laburist Branko Vukšić
Pogledaj originalni članak

Tko prizna pola mu se prašta, platiš jedan dobiješ dva i slične uzrečice koristili su zastupnici u opisivanju Vladina prijedloga izmjena Prekršajnog zakona koji je pred njima branio ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Ministar je naveo da broj zaostataka prekršajnih slučajeva godišnje raste za 10 do 12 tisuća, s tendencijom rasta, a da bude naplaćeno svega 12 posto izrečenih kazni. Namjera je izmjenama zakona olakšati pritisak na sudove i povećati naplatu kazni, a to se, među ostalim, namjerava napraviti plaćanjem pola kazne na licu mjesta ili dvije trećine u određenom roku. Relativna zastara se ukida, a apsolutna zastara smanjuje se sa 4 godine na 3 plus 1, objasnio je Miljenić, gdje bi se samo u iznimnim slučajevima išlo na produženje postupka na tu jednu dodatnu godinu.

– Uvodimo "beznačajni prekršaj", a to je institut koji postoji u kaznenom zakonu pa nije logično da ne bude i u prekršajnom – rekao je Miljenić.

Laburist Branko Vukšić najavio je da će klub laburista podržati zakon, ali ga to nije s priječilo da ih malo ismije.

– Platiš jedan dobiješ dva, uskoro će to važiti u prometu i na sudovima. Za dva prekršaja izvadiš keš i platiš samo jedan. Kazne su na rasprodaji ili na popustu, 50 ili 30 posto, ovisno kad ih platiš – govorio je Vukšić i dodao da zakon pokazuje toliko dobre volje da će ga neki građani namjerno kršiti samo da na svojim leđima osjete blagu ruku države. 

>> Novi prekršajni zakon: Platite kaznu odmah, pola vam se oprašta

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
maja007
10:57 31.01.2013.

evo zašto laburisti ne valjaju,uvidjeti će te da nisu ništa bolji ni od SDPni od HDZ ,malo će galamiti a onda će podržati svaki zakon koji SDP donese i ako je taj zakon iznimno loš, ovo je sve mazanje očiju, pravosuđe se treba kompletno mijenjati a ne donašati nebulozne zakone, zar nije ne davno ustavni sud oprao vladu zbog donošenja ovakvih zakona,ljudfi moj pamet u glavu ova kompletna garnitura vladajučih u Saboru je za jedan veliki izgon iz države ,ovo ništa ne valja

MR
mrzimnerad
11:42 31.01.2013.

Sama država pravi lakrdiju od svih zakona u državi, šaljući poruku, ako već griješite platite pola, opraštamo cijelu kaznu. Uistinu. krasna poruka i to od onih koji bi trebali osigurati provođenje zakona u državi i to jednako za sve građane. Uistinu je Linić gladan love. Jako lijepa poruka svima onima koji su planirali bilo kakav posao u Hrvatskoj,..ne plačajte, nagoditew se sa lokalnim birokratom /uz mito,narano/,pak će on odlučiti koliko da Vam naplati. Makar i od kukurikavaca, bogme previše je.

AA
aabbcc
11:40 31.01.2013.

. Te novcane kazne treba ukinuti jer takva kazna nije za sve jednaka i u rasponu je 1-1000, zavisi da li placa sirotinja ili tajkun. Za neke su smijesne i gubljenje vremena na putu... Do nekog pametnijeg, pravicnog rjesenja treba davat samo policajcu baksis i produziti..