Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novosti u zakonu

Novi prekršajni zakon: Platite kaznu odmah, pola vam se oprašta

'19.09.2012., Zagreb - Saborska sjednica nastavljena je raspravom o Odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Petra Cobankovica. M
Patrik Macek/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
06.12.2012.
u 09:14

Blokada: 
Kazne će se plaćati preko Fine, Porezna ih u pet godina naplatila samo 12 posto

Onaj tko se neće izmotavati, nego će na licu mjesta platiti kaznu za prebrzu vožnju ili bilo koji drugi prekršaj, dobro će profitirati jer će mu kazna biti upola manja od propisane.

"Popust" se dobiva i ako se u roku plate dvije trećine kazne, jer će se smatrati da je plaćena cijela. No, zato bi oni koji će se oglušiti na plaćanje kazni mogli proći vrlo loše jer im slijedi prisilna naplata. Kazne će se naplaćivati preko Fine koja trenutačno blokira sve račune, a ne više preko Porezne uprave koja je od 2007. do 2011. godine uspjela naplatiti samo 12 posto prekršajnih kazni.

Ovo su tek neke od novosti koje ministar pravosuđa Orsat Miljenić predlaže u novom Prekršajnom zakonu, a Vlada bih ih trebala prihvatiti na današnjoj sjednici. Cilj je bitno pojednostaviti prekršajni postupak, učiniti ga bržim, jeftinijim i efikasnijim te smanjiti zaostatke.

Do kraja rujna ove godine od ukupno 842.750 neriješenih sudskih predmeta najviše je otpadalo na građanske (280.199), a na drugome mjestu su neriješeni prekršajni – njih 256.659.

– Cilj Zakona nije punjenje proračuna, nego uvođenje reda, povećanje odgovornosti. Ali zato uvodimo i mogućnost individualizacije kazne, kao i odustajanje od progona kada to nema nikakve svrhe – kaže ministar pravosuđa Miljenić.

Kao vrlo bitnu novost ministar ističe proširivanje sudskog ublažavanja kazne. Za isti prekršaj zbog kojeg je, primjerice, najmanja kazna 60.000 kuna, sudac ne mora po istom kriteriju odmjeriti frizerki i velikoj tvrtki poput Agrokora, jer ni posljedice za njih nisu iste. Frizerki će sud korištenjem instituta ublažavanja kazne moći izreći i manji iznos od 60.000 kuna koji je minimum.

U paleti novosti ističe se uvođenje instituta beznačajnog prekršaja. To znači da ako je neki prekršaj takav da u biti nikoga ozbiljno ne ugrožava, primjerice vožnja biciklom u suprotnom smjeru ulicom koja nije prometna, tužitelj ga može zanemariti.

Prisilna naplata

Kao daljnju važnu novost ministar Miljenić navodi mogućnost nagodbe. Dakle, prekršajni tužitelj i okrivljenik koji priznaje djelo mogu se nagoditi o kazni i drugim mjerama.

– Time se, među ostalim, omogućava da se obiteljski nasilnik obveže da će ići na liječenje od alkoholizma pa neće biti izrečena zatvorska kazna. Ta opcija svakako je bolja za njega, a i za njegovu obitelj – kaže Miljenić.

Političke implikacije, i to vrlo lako u odnosu na Bruxelles, mogla bi imati odredba kojom se nakon deset godina od njegova proglašenja uvodi hrvatska jurisdikcija na područje zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) koji nije dio hrvatskog državnog teritorija. No, u Prekršajnom zakonu će se propisati da u tome ekološko-ribolovnom pojasu Hrvatska može sankcionirati strane brodove koji će biti uhvaćeni u prekršaju.

Građanima je bitno što se namjerava gotovo dokinuti supletorni zatvor (zamjena za neplaćenu globu).

Tužitelj dostavlja adresu

Tako će se neplaćena globa naplaćivati prisilno, a ako okrivljeni ni na jednome računu nema novca, odredit će mu se rad za opće dobro. Samo će se iznimno novčana kazna zamijeniti zatvorom.

Uvodi se i Registar izrečenih, a neuplaćenih novčanih kazni. On će se voditi pri Ministarstvu pravosuđa i značit će da onome tko ima neplaćenu prekršajnu kaznu uskrati izdavanje pojedinih dokumenata. Tko, primjerice, ima neplaćenu prometnu kaznu, može ostati bez vozačke dozvole.

Disciplina se uvodi i za tužitelje, pa tako dobivaju obavezu da prije postupka upoznaju okrivljenika sa svim pravima, ali i da pribave o njemu sve podatke uključujući i adresu. Neće se biti lako ni žaliti jer će se za one koji traže pravdu na višoj instanci tražiti uplata paušala sudskih troškova.

>>Zaštita žrtava jedan je od prioriteta reforme pravosuđa

Ključne riječi

Komentara 28

BO
bomba
10:10 06.12.2012.

06.12.2012. u 09:49h Kudro je napisao/la: i opet po sirotinji ----------------------------------- Ne razumijem što znači po sirotinji. Sirotinja nema auto ili ako ima onda neka se drži propisa. Ako nemaš za poreza neće te nitko procesuirati kao kriminalca i akoko ne ide posao bolje je proglasiti stečaj nego stvarati dugove. Kad se sve sagleda bolje je savjesno raditi i neće nitko udarati sirotinju po đepu ako ta ista sirotinja nije ogriježila o zakon. Zato priča opet po sirotinji nema uporišta i AKO PIJEŠ NE VOZI i nećeš dobiti kaznu.

IZ
Intruder_ZD
10:26 06.12.2012.

Što je poslije na redu? Plati odmah 25% ukoliko u budućnosti napraviš prekršaj! Došli smo do onog "daj što daš" samo da se proračun puni :(

S6
starkey 662002
10:03 06.12.2012.

Mislim da bi trebalo uvesti pakete kazni. Npr. na dva prolaska kroz crveno i tri ne vezanja pojasa jedan prolaz kroz crveno gratis. I to nije sve, uz to kupac paketa dobiva i jedan lijepi i praktični zračni jastuk s memorijskom pjenom...isto mu dođe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije