RISKANTNI POSLOVI

Katoličku biskupiju potresa skandal pronevjere 60 milijuna dolara

Foto: DPA/Pixsell
Crkva
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija
crkva
05.02.2018.
u 18:21
Sada već bivši djelatnik biskupije Eichstaett i njegov suradnik uložili su gotovo 60 milijuna dolara u riskantne poslova s nekretninama u SAD-u...
Pogledaj originalni članak

Katoličku crkvu u Njemačkoj potresa slučaj pronevjere crkvenog novca u visini od 60 milijuna dolara, javlja u ponedjeljak zajednički istraživački tim javnih servisa NDR i WDR te dnevnika Sueddeutsche Zeitung (SZ).

„Sada već bivši djelatnik biskupije Eichstaett i njegov suradnik uložili su gotovo 60 milijuna dolara u riskantne poslova s nekretninama u SAD-u“, javlja javni servis na svojim stranicama.

Prema istim informacijama državno odvjetništvo u Munchenu polazi od toga da financijska šteta za biskupiju iznosi „najmanje 56 milijuna dolara. Obojica osumnjičenika, koje se optužuje za pronevjeru te primanje i davanje mita, od prošlog tjedna su u istražnom su zatvoru.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Osumnjičeni, kako kaže glasnogovornica državnog odvjetništva, nisu samo riskantnim ulaganjima oštetili biskupiju, nego su uz „visok stupanj kriminalne energije“ otuđili velike svote novca. Jedna od tvrtki za projekte u sektoru nekretnina navodno je djelomice pripadala bivšem djelatniku biskupije koja se zasad ne želi očitovati o slučaju.

Financijski gubitak teško pogađa biskupiju Eichstaett s obzirom na to da pronevjerena svota čini 15 posto financijskih rezervi biskupije.

U međuvremenu je s dužnosti povučen i djelatnik biskupije koji je bio nadležan za nadzor financija.

Skandal je otkriven u jeku „ofenzive transparentnosti“ kojom Katolička crkva u Njemačkoj nastoji svoje nadbiskupije  pridobiti da rade transparentnije nakon učestalih financijskih skandala u koje je crkva bila umiješana proteklih godina.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

BA
bakulušić
20:40 05.02.2018.

Zanimljiva obrada članka! HINA prenosi neprovjerenu vijest sa oskudnim podacima o pronevjeri u jednoj njemačkoj biskupiji garniran sa galerijom hrvatskih biskupa. Možemo li sutra očekivati sličan članak o incidentnim zbivanjima u nekoj partijskoj organizaciji u Sjevernoj Koreji garniran slikama Stipe Mesića, Ive Josipovića, Vesne Pusić, Peđe Grbina...?

DU
Deleted user
18:52 05.02.2018.

Katolička crkva u Njemačkoj po mom mišljenju okrenuta je tradiciji a ne vjeri. Isusovo učenje okrenuli su naopačke. Istina nije sve tako crno postoje i pravi vjernici.... Ali u globalu je mislim ovako

5S
505.scrtom
12:58 06.02.2018.

Pa crkvu danas vodit to je tezak biznis.Kada imas veliko stado ovaca pocinjes razmisljati sto ti jos fali...