NA SNAZI NOVI REŽIM

Karlovački Dom za starije počinje sedmodnevnu radnu izolaciju

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
17.04.2020.
u 16:15
Nada Murganić, bivša ministrica socijelne skrbi i bivša ravnateljica karlovačkog Doma za stare i nemoćne sv. Antun, pohvalila je napore aktualnog vodstva Doma
Pogledaj originalni članak

Karlovački Dom za stare i nemoćne sv. Antun od ponedjeljka počinje poseban režim rada - sedmodnevnu radnu izolaciju. Naime, od 70 zaposlenika, njih će 35 tjedan dana, od ponedjeljka do ponedjeljka živjeti sa svojim korisnicima i tako će se dvije grupe zaposlenih izmjenjivati svakih sedam dana. Pojasnila je to na tiskovnoj Štefica Ljubić Mlinac, ravnateljica Doma sv. Antun u Karlovcu koji s takvim radom počinje prvi u Karlovačkoj županiji i među prvima u Hrvatskoj. Inače, u ovom Domu nema oboljelih od koronavirusa.

Dom je stoga obišla i ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković koja je kazala kako se nada da koronavirus neće ući više u niti jednu ustanovu koja skrbi za stare i nemoćne.

- Zbog toga od ponedjeljka nećemo moći obavljati našu stalnu uslugu dostave obroka za starija domaćinstva kao i nabavu namirnica i lijekova. To će umjesto nas raditi djelatnici Županije i karlovačkih vrtića i ja im se zahvaljujem. U Domu smo poduzeli sve mjere zaštite kako bismo zaštitili korisnike, ova sedmodnevna izolacija nas djelatnika sa našim korisnicima je korak dalje, novi izazov koji, kažu mi starije kolege, podsjeća na njihov rad u vrijeme Domovinskog rata. Dakle mi, kao uvjerena sam i svi moji kolege, napravili smo sve štio smo mogli da zaštitimo korisnike. No, u ovoj priči oko sprečavanja ulaska koronavirusa u domove za starije veliku ulogu igra i sreća i ja se nadam da će biti na našoj strani - dodala je ravnateljica Ljubić Mlinac. Napomenula je da je u Domu trenutno 219 korisnika i 72 zaposlenika.

Kako se brinuti o osobama sa sumnjom i potvrđenom zarazom koronavirusom?

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je ovaj vid rada dio mjera zaštite korisnika domova. 

– Kada je riječ o ovoj mjeri, uvođenju sedmodnevne radne izolacije u domove za starije i nemoćne diljem Hrvatske, ovaj Dom u Karlovačkoj županiji je jedan od dobrih primjera i načina kako se svi prilagođavamo na dnevnoj razini novonastaloj epidemiološkoj slici.  Ovo je jedna u nizu od mjera, počev od one prve  od 27. veljače kojom su zabranjeni posjeti u svim domovima za starije i nemoćne i svim ostalim. Tada je ta mjera izazvala dosta negativnih kritika kako od strane korisnika tako i od njihovih obitelji, no sada se vidi da je taj potez dao rezultate. Ministarstvo je podijelilo i nužnu zaštitnu opremu koju je u prvoj fazi nabavljalo vlastitim sredstvima, donacijama te u komunikaciji s Nacionalnim stožerom. Od 17.  ožujka pa nadalje potrebna oprema je distribuirana svim domovima za starije i nemoćne kojima je osnivač RH, svim decentraliziranim domovima, oni kojima su osnivač županije, kojih je 45 u Hrvatskoj. Jednako tako zaštitna oprema je upućena i svim ostalim domovima kojima je osnivač RH koji skrbe o djeci bez roditeljske skrbi, osobama s invaliditetom ili osobama s intelektualnim i ostalim teškoćama - kazala je ministrica Vesna Bedeković.

Dodala je da je u čitavom sustavu socijalne skrbi više od 860 pružatelja usluga, a da se proboj koronavirusa dogodio u osam domova za sterije i nemoćne.

- Nadam se, vjerujem da ćemo ostati na tom podatku, da više neće biti novih proboja. Imamo i najnoviju odluku Nacionalnog stožera koja je danas tijekom dana objavljena. Odluka se odnosi na osnivanje županijskih timova na razini županijskih Stožera CZ, a na čelu tih timova sukladno odluci bit će pročelnici zaduženi  za socijalnu skrb u županijama. Članovi timova bit će inspektori civilne zaštite, sanitarni inspektori, socijalni radnici i policijski službenici. Svim timovima koordinirat će epidemiolozi. Zadatak timova bit će  nadziranje na dnevnoj bazi u domovima za starije i nemoćne, a onda i u ostalim domovima u sustavu socijalne skrbi kao i u obiteljskim domovima. Pridružit će im se i socijalni radnici iz centara za socijalnu skrb - kazala je ministrica.

Nada Murganić, bivša ministrica socijelne skrbi i bivša ravnateljica karlovačkog Doma za stare i nemoćne sv. Antun, pohvalila je napore aktualnog vodstva Doma i usporedila ih sa svojim radom u vrijeme Domovinskog rata kada su također 24 sata bili na raspolaganju korisnicima Doma i na usluzi za sve što im je trebalo.

 

 

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.