afrička vrućina

Kaos u Europi: Temperature dosežu visokih 48 stupnjeva?

Kaos u Europi: Temperature dosežu visokih 48 stupnjeva?
04.08.2018.
u 13:41
I Španjolska i Portugal izdali su upozorenje građanima, a s visokim temperaturama bore se i u Finskoj čije su kuće izgrađene da izdrže ekstremno niske temperature, no ne i ovako visoke.
Pogledaj originalni članak

Toplinski udar zahvatio je Europu s rekordno visokim temperaturama. Portugalski grad Evora "bori se" sa 44 stupnja Celzija, a temperatura tijekom noći u portuglaskom Portalegre nije padala ispod 32. 

Zabrinjavajuće su najave da temperature nisu dosegle svoj vrhunac pa se očekuje da će u Španjolskoj i Portugalu tijekom vikenda biti još i toplije, a ako se to dogodi, bit će to najviša temeratura zraka ikad izmjerena u kontinentalnom dijelu Europe. Upravo te visoke temperature, uzrokovane vrućim zrakom iz Sahare, koji se širi po Europi, uzrokovale su i topljenje švedskog ledenjaka. 

Luke Miall, meteorolog iz Met Office-a, za Metro je istaknuo kako se očekuje da bi rekordna temperatura zraka od 48 stupnjeva izmjerena u Ateni 1977., mogla biti potučena ovog vikenda. 

Tlo je već jako zagrijano, nebo je bez ijednog oblačka, a tlak zraka je viok i to sve zajedno uzrokuje ovako ekstremne vrijednosti.

I Španjolska i Portugal izdali su upozorenje građanima, a s visokim temperatura bore se i u Finskoj čije su kuće izgrađene da izdrže ekstremno niske temperature, no ne i ovako visoke.

VIDEO  Klemenčić Novinc (DHMZ): Vrućine su u vrijednostima opasnima za zdravlje, a toplinski val će potrajati

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

VO
vorda400
14:16 04.08.2018.

Pa temperature se prilagođavaju novim doseljenicima u nordijske države🤣🤣🤣🤣🤣

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
14:16 04.08.2018.

Nesta mala debeloga lada....

AL
alphazulu99
15:15 04.08.2018.

Postavite jos vjetrenjaca na sjeveru, usporite strujanje zraka od sjevera prema jugu i upalite klime koje hlade unutrasnjost zgrada, a zagrijavaju okolis.