Samo za neke bolesnike

Kanabis će u ljekarne: Legalizirat će se neki pripravci, koji će se izdavati za pojedine indikacije

Foto: Thinkstock
Kanabis će u ljekarne: Legalizirat će se neki pripravci, koji će se izdavati za pojedine indikacije
18.08.2015.
u 19:00
Legalizacijom medicinske konoplje Hrvatska se pridružuje članicama EU koje su to već učinile: Češkoj, Finskoj, Rumunjskoj, Italiji, Španjolskoji, Austriji, Nizozemskoj, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj, V. Britaniji i Sloveniji
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je na korak do legalizacije medicinskog kanabisa. Nije tu riječ o legalizaciji marihuane općenito, već samo nekih pripravaka koji će se kontrolirano izdavati tek za neke indikacije. Koji će bolesnici i pod kojim uvjetima moći dobiti recept za pripravke od kanabisa propisat će se skorim izmjenama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, koje su u finalnoj fazi. Treba dopuniti Zakon o suzbijanju zloporabe droga, pa uz opijumski mak, čiji su uzgoj, prerada i promet u medicinske svrhe dopušteni, jednaki tretman predvidjeti i za kanabis.

Također treba na Popisu droga premjestiti kanabis iz prve skupine droga, prema Konvenciji UN-a o psihotropnim tvarima iz 1971. godine.

Ublažava tegobe

Vremena je malo, s obzirom na mogućnost skorog raspuštanja parlamenta, no dokumenti su u finalnoj fazi. Hrvatska će se tako svrstati uz bok članicama Europske unije koje su dosad omogućile upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, a njih je dvanaest: Češka, Finska, Rumunjska, Italija, Španjolska, Nizozemska, Francuska, Austrija, Portugal, Njemačka, Velika Britanija i zadnja Slovenija.

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe nakon petomjesečnog je rada donijelo zaključke i smjernice za zakonsku uporabu medicinske konoplje. Nijedan njezin pripravak ne liječi, ali ublažavaju neke tegobe pojedinih bolesti, opći je zaključak kojim se daje zeleno svjetlo za legalnu uporabu pripravaka, koji hrvatski bolesnici s multiplom sklerozom ili karcinomom kupuju na crnom tržištu ili se pak upuštaju u vlastitu kućnu izradu takvih pripravaka. Nužno je regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje kanabisa u medicinske svrhe. Vrti se tu velik novac, a kontrole ni jamstva za proizvode nema.

Problem je eskalirao optužbom protiv Huanita Luksetića, oboljelog od multiple, koji si je, prema vlastitom svjedočenju, bolove i spazme zbog bolesti znatno uklonio konopljinim uljem koje je sam pripremao. Zbog takvih je stvari važno promijeniti postojeće zakonodavstvo te uvesti efikasne mehanizme kontrole i onemogućiti zloupotrebe medicinske konoplje.Legalizacija će se temeljiti na zaključcima i smjernicama Povjerenstva. A ono je utvrdilo da se za indikaciju “simptomatsko ublažavanje spasticiteta u bolesnika koji boluju od multiple skleroze kojima spasticitet nije adekvatno kontroliran konvencionalnom terapijom“ može preporučiti kao terapijska opcija pripravak kanabisa. Pripravak se može preporučiti i “kod bolesnika s uznapredovalom/terminalnom malignom bolešću i kroničnom umjerenom do srednje teškom boli” kao i kod “ublažavanja mučnine i povraćanja u bolesnika s malignim bolestima koji primaju emetogenu terapiju (antitumorski lijekovi, zračenje)”. I “u liječenju kaheksije/anoreksije u HIV/AIDS bolesnika” može se preporučiti pripravak kanabisa.Nema dokaza da ti pripravci istodobno utječu na liječenje multiple skleroze i maligne bolesti, kao ni AIDS-a ili infekciju HIV-om. Ne pomaže ni kod psihoze, psihotičnih stanja, shizofrenije te anksioznih poremećaja, depresivnih poremećaja ili PTSP-a, pa ih ni za te bolesti ne treba propisivati.Stručnjaci u Povjerenstvu bili su jednoglasni kad je riječ o primjeni na oboljele od drugih neuroloških bolesti (osim multiple): za njih ne mogu preporučiti konopljine pripravke. Iako se nerijetko navodi da kanabis oboljelima pomaže, Povjerenstvo je utvrdilo: “Ni za jedan pripravak čiji se terapijski princip temelji na aktivaciji kanabinoidnih receptora nije jasno pokazano da utječe na progresiju ili smanjenje simptoma koreje u Huntingtonovoj bolesti, cervikalnoj distoniji, Touretteovu sindromu, levodopom inducirane diskinezije u Parkinsonovoj bolesti te konvulzivnim stanjima – epilepsiji.

Povjerenstvo je zauzelo stav da se u spomenutim bolestima ne može preporučiti pripravak kanabisa. Kad je riječ o Dravetovom sindromu, tj. dječjem epileptičkom sindromu, navode da se za tu indikaciju “može preporučiti pripravak kanabisa ako u RH ne bude dostupan lijek Epidolex (GW Pharamceuticals).

Ulje u kapsulama

Ekstrakt kanabisa za ublažavanje tegoba kod oboljelih od multiple trebao bi biti za oralnu primjenu, po mogućnosti kapsulirana ulja otopina ekstrakta. Kandidati za liječenje su bolesnici kod kojih konvencionalna terapija ne daje zadovoljavajući rezultat.Ovih dana njemačko Savezno ministarstvo zdravlja planira dodatno olakšati pristup drogi teško bolesnima pa je njemački Bild objavio tekst kojim nastoji skinuti koprenu s mita o marihuani, najosporavanijoj biljci, pa donose objašnjenja što ova biljka može i kada može biti opasna.

>> Legalizacija marihuane u SAD-u šteti narkokartelima u Meksiku

>> Urugvaj omogućio građanima uzgoj i kupnju marihuane

>> Liječnici potvrdili: medicinska marihuana pomaže!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GU
General_U
20:42 18.08.2015.

ma samo će legalizirati svoj biznis s marihuanom ubirati lovu boli ih briga za bolesne ljude, sebe ovim zakonom štite tko pokuša posadit dvi biljke leti u buksu jeb.. takvu legalizaciju neka tako legaliziraju i kelj fuj.

NE
Nepokolebljiv
20:58 18.08.2015.

Nije dobro primiti se pisanja clanka nakon sto se netko dobro nadimi!

DJ
djurex
21:38 18.08.2015.

obicna pljacka i lihvarenje bolesnih ljudi..ne smiju oni sadit sebi doma konoplju ali ako imaju par tisuca eura mogu u ljekarni kupit proizvod koji vrijedi 30 ak kuna..eu pljackasi ..kad su med uabtanili nista vise nije cudo..