Promjene

Kakve će biti škole 2019. godine? Novi program za prve i pete razrede

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Kakve će biti škole 2019. godine? Novi program za prve i pete razrede
28.12.2018.
u 06:41
Na promjene moraju biti spremni učenici prvih i petih razreda te prvih razreda gimnazija. Učenicima sedmih razreda mijenjaju se sljedeće godine samo fizika, kemija i biologija
Pogledaj originalni članak

Dok se učenici na zimskim praznicima još uvijek ne zamaraju time tko će nastavu pratiti po eksperimentalnom programu, a tko po starom obrazovnom modelu, Hrvatska već od iduće godine mora biti spremna na brojne izmjene u osnovnim i srednjim školama.

S rujnom 2019. počinje frontalna primjena “Škole za život”, a Večernji list donosi pregled promjena koje očekuju učenike, roditelje i profesore te osnovne pojmove obrazovnog sustava. Promjene koje se očekuju ne odnose se na sve učenike odjednom pa zato roditelji moraju biti i te kako dobro informirani o programima po kojima će učiti učenici s novom školskom godinom te o svim uvjetima i promjenama na koje su pristale pojedine škole.

Frontalna primjena “Škole za život” odnosit će se na onu djecu koja u rujnu 2019. budu upisivala prve razrede osnovnih škola. Tada roditelji, a ni škole neće imati izbor kao što je to bio slučaj u ovogodišnjem rujnu, s obzirom na to da će po novom modelu i programu s prvašićima morati raditi sve škole u Hrvatskoj. Prema novom programu, načinu podučavanja, ali i vrednovanja, učit će i sva djeca diljem Hrvatske koja će u rujnu 2019. krenuti u pete razrede osnovnih škola, ali i oni koji će tada upisivati prvi razred gimnazija u cijeloj Hrvatskoj. U ta se dva razreda promjene odnose na sve predmete koje imaju.

Učenike koji u rujnu 2019. krenu u sedme razrede promjene očekuju samo u tri predmeta – fizici, kemiji i biologiji, dok će u ostalim predmetima nastaviti učiti gradivo baš kao što su ga učili učenici koji su škole pohađali i prije primjene “Škole za život”.
Svi ostali učenici koji na jesen 2019. budu upisivali druge, treće, četvrte, šeste i osme razrede osnovnih škola te druge, treće i četvrte razrede gimnazija nastavit će učiti po starom modelu.

Tko će nabavljati tablete

To je bit “Škole za život” i trenutačnih reformskih promjena. Učenicima prvih, petih i sedmih razreda te prvih razreda gimnazija u odnosu na sve ostale učenike bit će 30 posto lakše torbe – dio sadržaja iz dosadašnjih udžbenika prebačen im je u digitalni oblik. To je razlog zbog kojeg učionice moraju biti dobro opremljene. Učenici prvih i petih razreda osnovnih škola te prvih razreda gimnazija imat će potpuno nove udžbenike koji prate nove oblike učenja i podučavanja, a ti bi im udžbenici trebali biti dostavljeni s početkom škole. O njihovu trošku dogovorit će se ministri Marić i Divjak. Još uvijek vijećaju hoće li knjige kupiti iz državne blagajne o cijelom trošku ili će iz državne blagajne dati polovinu iznosa, dok će drugu polovinu morati dati jedinice lokalne samouprave. Roditeljima budućih prvašića, petaša i gimnazijalaca još uvijek nije sasvim objašnjeno tko će djeci morati nabaviti tablete, uređaje koji su dijelu učenika koji su već ove godine krenuli u eksperimentalni program podijeljeni.

Sat će svim učenicima ostati nepromijenjen, trajat će 45 minuta, promjene nema ni u odmorima, a u ukupno 14 osnovnih i srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj od sljedećeg rujna nastava će biti podijeljena u blokovima, s drukčijim rasporedom praznika i obrazovnim razdobljima. Te su škole same predložile nove termine i nove načine usvajanja gradiva.

Izmjena nakon polugodišta

Tako će primjerice u II. gimnaziji Varaždin u prvom polugodištu u tri razredna odjela naglasak biti na društveno-humanističkom bloku (likovni, glazbeni, latinski, povijest, geografija), dok će u druga tri razredna odjela naglasak biti na prirodoslovno-matematičkom bloku (fizici, informatici, kemiji, biologiji). Kada im počne drugo polugodište, razredni odjeli samo će zamijeniti blokove i tako će imati više vremena posvetiti se predmetima, osiguravajući ujedno i bolje uvjete za rad.

Oni učenici koji su ove godine pohađali 74 osnovne i srednje škole koje su sudjelovale u eksperimentalnom programu nastavljaju biti “pokusne škole” i u sljedećoj godini. Tada će, naime, testirati i eksperimentalno provoditi programe koji bi se trebali izvoditi u drugim, šestim i osmim razredima i u drugim razredima gimnazija koji bi se onda primjenjivali od jeseni 2020.

Do tada Ministarstvo obrazovanja najprije javnosti mora predstaviti rezultate eksperimentalnog programa u 74 škole. Detaljno izvješće roditelji mogu očekivati u lipnju 2019.

>> Profesor Franjo Dragičević o zakonskoj infrastrukturi u školama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
07:41 28.12.2018.

Ide se u unistenje djece, hdz i hns ujedinjeni protiv hrvatskog naroda

LA
larala
09:10 28.12.2018.

dajte molim vas prestanite pisati gluposti i izmišljati toplu vodu poput ministrice divjak...probajte ukljuciti malo mozak i bolje razmislite. jedan profesor koji predaje od 5-8 r. godinama sad bi najednom trebao posebno prilagoditi gradivo za 5. i 7. razred a, 6 i 8 nastaviti po starom.... pokušavate politiku uvesti u škole i zagaditi i ono malo dobrog što postoji...i, što je najgore, sve to radite preko leđa nedužne djece.

Avatar indigo25
indigo25
11:02 28.12.2018.

Ma dosta o školi nego pišite vi bolje tko će pobrati tu lovu koja ¨ide u školstvo˝