Biologija

Kako je biti baka kitovima? Isto kao i baka ljudskoj unučadi!

Foto: Flickr CC
orke1
Foto: Flickr CC
Orke3
Foto: Flickr CC
Orke2
03.07.2010.
u 13:31
Samo u najviših sisavaca kada ženskim jedinkama prođe razdoblje plodnosti one se naglašeno zbližavaju i skrbe za potomstvo trećega naraštajja
Pogledaj originalni članak

Po čemu su slični ljudi i kitovi, osim što su inteligentni sisavci? Po tome, što osim ženki velikih majmuna, i zubati kitovi — poput orki i dupina — žive mnogo duže poslije isteka razdoblja života biološke plodnosti. One postaju bake, ne samo biološki, nego i u društvenom smislu. A takav status poznaje vrlo malo živih vrsta.

U časopisu britanske akademije Royal Society "Prilozi B" (Proceedings B) evolucijski biolozi sa Sveučilišta Exeter Michael Cant i Rufus Johnstone sa Sveučilišta Cambridge nadovezuju se na "hipotezu o bakama" načetu 1950-ih godina.

Njen je temelj tvrdnja da je menopauza, koja zaustavlja plodnost u ženki i žena mnogo prije isteka životnoga vijeka, evolutivno stvorila status koji pridonosi dobrobiti društvene skupine. Tako i kod kitova orki i kod ljudi, bake, rasterećene od problema koje donosi vlastita plodnost naglašeno preizimaju skrb za potomstvo trećega naraštaja.

Dr. Michael Cant objašnjava BBC-u da su kolega i on usporedno proučavali poslijereproduktivno razdoblje u orka, kratkoperajnih oceanskih dupina (Globicephala macrorhynchus) i ljudi. Ostavili su po strani studije koje nisu dokraja dokazale menopauzu u ženki čimpanzi i gorila i posvetili su se društvenim odnosima među krvnim srodnicima u te tri vrste. Razvili su matematički model društvene dinamike koji automatski analizira "trošak" i "korist" te društvenosti jedinki u poslijereproduktivnom razdoblju.

U sve tri skupine pokazalo se da doista, rasterećene vlastite plodnosti, bake se značajno zbližavaju s krvnim potomstvom, unucima. Držeći istodobno na oku velike majmune, znanstvenici su zamijetili da se taj obrazac svagdje ponavlja, neovisno o tome kako pojedine vrste organiziraju svoje šire društvene skupine. Evolucija je dovela do toga da jedinke tako pronalaze novi smisao u svojoj društvenoj skupini, a da se to odražava na korist cijele vrste u borbi za opstanak.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.