nastavak borbi

Južnosudanski predsjednik: Sudan nam je objavio rat

Foto: AFP/PIXSELL
Južnosudanski predsjednik: Sudan nam je objavio rat
24.04.2012.
u 14:02
Iako Sudan nije formalno proglasio rat, analitičari smatraju da Kiir svojim riječima samo pogoršava situaciju
Pogledaj originalni članak

– Sudan je "proglasio rat" mojoj zemlji – komentirao je predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir tijekom svog posjeta Kini stalne borbe duž granice, javlja BBC.

Južni Sudan postao je nezavisna država prošle godine nakon desetljeća sukoba, a od osamostaljenja traju borbe oko podjele naftnih izvora i definiranja granica.

– Ovaj posjet događa se u vrlo kritičnom razdoblju za Republiku Južni Sudan jer su naši susjedi iz Khartouma objavili rat našoj zemlji – bio je jasan Kiir.

Kinu, koja je dugogodišnji saveznik sudanskog predsjednika, nazvao je "ekonomskim i strateškim partnerom, a, iako Sudan nije formalno proglasio rat, analitičari smatraju da Kiir svojim riječima samo pogoršava situaciju.

Peking je pak od svog gosta tražio prestanak svih sukoba tijekom kojih su južnosudanske snage okupirale jedno od najvećih sudanskih naftnih polja u Hegligu. Južni Sudan tvrdi da su se njihove snage povukle iz Hegliga nakon dva tjedna, a Sudan tvrdi kako su oni sami istjerali svoje susjede sa svog teritorija ubivši čak 1000 vojnika.

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir odbija pregovarati s južnosudanskim kolegom te je obećao da će nastaviti vojne akcije sve dok se južnosudanske snage u potpunosti ne povuku s teritorija Sudana.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DR
drznedaj
16:05 24.04.2012.

Mislis da vec nisu imali svoje prste u odcjepljivnju Juznog Sudana? POsrzavam to kaj se krscanski Jug odcjepio od muslimanskog Sjevera, ali da USA nisu tu odigraele neku uloge ne vjerujem da bi do otcjepljenja uopce doslo, posebno ne tako relativno mirno.

ZO
zook
16:24 24.04.2012.

mogu se pozdraviti sa industralizacijom zemlje koju su započeli, kao i sa naftom, demokracijom i mirom i razvojem....šteta

Avatar flegmatik
flegmatik
14:20 24.04.2012.

Eto sanse za Ameriku! Da donese mir i demokraciju narodima Sudana i Juznog Sudana.