NAKON PRESUDE

Josipović donio odluku o oduzimanju odlikovanja Sanaderu

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Ivo Sanader
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Ivo Josipović
15.06.2014.
u 13:08
Odlikovanja su Sanaderu dodijelili prijašnji predsjednici, Franjo Tuđman i Stipe Mesić
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović donio je odluku o oduzimanju odlikovanja bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

"Predsjednik Republike Ivo Josipović donio je temeljem članka 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske Odluku kojom se Ivi Sanaderu, zbog postupanja protivnog pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj, oduzimaju odlikovanja koja su mu bila dodijeljena. Obrazložena Odluka bit će objavljena u Narodnim novinama", priopćili su iz Ureda predsjednika.

Odluka o oduzimanju odlikovanja dolazi nakon što je Sanader pravomoćnom osudom Vrhovnog suda osuđen na osam i pol godina zatvora u predmetima Ina-MOL i Hypo postao prvi osuđeni bivši premijer u Hrvatskoj.

Sanaderu, kojeg je Josipović nazvao veleizdajnikom zbog primanja mita za ugovor Ine i MOL-a, odlikovanja su dodijelili prijašnji predsjednici, Franjo Tuđman i Stipe Mesić. Prvi hrvatski predsjednik 1995. ga je godine odlikovao Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom "za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, za izgradnju Hrvatske i razvitak odnosa Hrvatske i drugih zemalja". Kao premijer dobio je Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, po značaju drugo hrvatsko odlikovanje.

>> Josipović mora oduzeti Sanaderu ordene dobivene od Tuđmana i Mesića

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
13:17 15.06.2014.

Uskoro bivši predsjednik, pamćen u narodu ni po čemu. Osim naravno po političkim stajalištima svoga glavnog analitičara Dejana Jovića.

ZA
zagreb1111111111
13:22 15.06.2014.

Neka se sudi i ratnim profiterima koji i dalje operiraju na isti način. Primjer je tajkun Tedeshi, sponzor ljevičara .

SE
sestrićna
13:24 15.06.2014.

drug ivo je dobio odlikovanje zbog napuštanje sjednice na kojoj se izglasavala neovisnost hrvatske..i takav nam je sad predsjednik..