špijunska posla

Jeste li kupili A6? Ne možemo reći, to je državna tajna

Foto: J. Bohutinski/VLM
a6
Foto: Patrik Macek/Pixsell
'27.04.2012., Zagreb - Raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju Hrvatski sabor nastavio je 4. redovitu sjednicu. Ranko Ostojic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Boris Ščitar/VLM
'15.06.2011. Visoka, Zagreb - U drzavnoj rezidenciji u Visokoj ulici odrzan je sastanak Vijeca za nacionalnu sigurnost. Petar Misevic Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
'05.03.2010., Zagreb - Trg Zrtava fasizma 4, HDZ. Okrugli stol o pravima zena. Sanja Sarnavka iz Udruge Babe. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: Robert Anić/Pixsell
Jadranka Kosor
13.01.2013.
u 20:00
Javnost ne smije znati, smatraju u Centru, ni koliko su u posljednjih godinu i pol zaposlili novih ljudi
Pogledaj originalni članak

Ne možemo vam reći koliko smo novih automobila nabavili i koliko smo ih platili jer je to državna tajna, sukus je odgovora iz Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC) na pitanje Večernjeg lista koje smo im poslali kako bismo provjerili informacije o novim limuzinama čelnika tog državnog tijela u kojem se tajno prisluškuju telefonski razgovori, čita elektronička pošta, izlistavaju pozivi...

U ime Savjeta

U OTC-u kažu da je državna tajna i odgovor na pitanja jesu li nove automobile, među kojima je i jedan audi 6, nabavili preko javne nabave te zašto su ih uopće kupovali. Isto je tako klasificiran podatak što je bilo s ne tako starim BMW-om koji je v.d. ravnatelja Mate Botica donedavno koristio.

Javnost ne smije znati, smatraju u OTC-u, ni koliko su u zadnjih godinu i pol zaposlili novih ljudi te na koja radna mjesta, a državna je tajna i odgovor na pitanje je li točno da je supruga v.d. ravnatelja Botice zaposlena u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS), koji bi trebao nadzirati rad OTC-a.

– Podaci o financijskom i materijalnom poslovanju, kao i o zaposlenicima sigurnosno-obavještajnog sustava RH, pa tako i OTC-a, koje ste tražili elektroničkom poštom klasificirani su određenim stupnjem tajnosti sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu i Zakonu o tajnosti podataka – glasi odgovor OTC-a na naša pitanja koji su nam poslali faksom, i to s oznakom – neklasificirano.

U tom faksiranom odgovoru stoji i da ne mogu bez suglasnosti Savjeta za koordinaciju rada sigurnosno-obavještajnih agencija (Savjet) javno istupati i komentirati rad službe i drugih tijela u pitanjima nacionalne sigurnosti.

Članica Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Sanja Sarnavka čudi se odgovoru o tajnoj nabavi automobila OTC-a iako je riječ o zatvorenoj instituciji u koju članovi Vijeća već pet godina ne mogu ući.

– Ne smiju vam odgovoriti da je nabava automobila tajna. Pa oni nisu operativci na terenu nego sjede u sobi i prisluškuju. Ma kakva tajna nabava vozila – čudi se Sarnavka.

Ista pitanja od nacionalne sigurnosti o automobilima, novim zaposlenicima OTC-a i Botičinoj supruzi uputili smo stoga i UVNS-u, iz kojeg su nam također rekli da ne smiju istupati javno bez suglasnosti Savjeta.

– S obzirom na to da je predstojnik Ureda na putu, kao i dio drugih članova Savjeta, ovaj tjedan neće biti moguće dati vam odgovore. Slijedom navedenog, kontaktirat ćemo s vama nakon što Savjet održi sjednicu – stiglo je s e-mail adrese Savjeta na koju su nas u UVNS-u uputili da im na nju pošaljemo pitanja. S iste adrese smo, pak, dan prije dobili odgovore na pitanja koja smo poslali predsjedniku Savjeta, ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i njegovu zamjeniku Saši Perkoviću, savjetniku predsjednika RH za nacionalnu sigurnost. Iako smo pitanja poslali na njihove e-mailove u MUP-u i Uredu Predsjednika, zajednički je odgovor stigao s adrese Savjeta i u ime Savjeta.

A Savjet je u tom odgovoru ignorirao pitanje o automobilima OTC-a, kao i odgovor na gotovo sva pitanja vezana uz Centar, ali nam je otkrio da će novi ravnatelj tog državnog tijela biti imenovan sljedeći tjedan, i to između 14. i 18. siječnja.

Naime, OTC, državno tijelo koje u hrvatskom sigurnosno-obavještajnom sustavu tajno nadzire elektroničke komunikacije, već više od godinu i pol nema ravnatelja. Bivša Vlada Jadranke Kosor, nakon isteka mandata dotadašnjeg ravnatelja OTC-a Dinka Majića, imenovala je sredinom 2011. za v.d. ravnatelja Centra Matu Boticu, koji je i godinu dana nakon promjene vlasti, potkraj 2011., još na toj funkciji.

OTC ima vrlo važnu ulogu u sigurnosno-obavještajnom sustavu jer se preko njega provodi sav tajni nadzor telekomunikacija, pa čelnici Centra jedini znaju prema kome se sve primjenjuju mjere tajnog nadzora telekomunikacija i tko ih je zatražio – policija, obavještajne agencije, odvjetništvo, sudovi....

Teški su to dogovori

Tako su, primjerice, u OTC-u po nalogu policije u drugoj polovici 2011. godine izlistavali telefonske pozive novinara, što je otkriveno nedavno i zbog čega je izbila velika afera, a isto tako Centar je provodio sporne mjere izlista telefonskih poziva u aferi Hrvatski Watergate. Tko kontrolira OTC zna, dakle, sve. A ravnatelja OTC-a imenuje Vlada, i to na prijedlog Savjeta. Pritom prijedlog Savjeta mora biti usuglašeni stav njegova predsjednika i zamjenika, koji su predstavnici Vlade i predsjednika RH. Stoga se premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović moraju dogovoriti o šefu OTC-a. No, dogovor teško ide jer svatko na tom mjestu želi svog čovjeka.

Naši sugovornici upućeni u tematiku obavještajnih službi kažu da se predsjednik i premijer ne mogu usuglasiti ni o tome treba li ravnatelj OTC-a biti tehničke struke, za što se zalaže Vlada, ili pak pravne struke, čemu su skloni u Uredu Predsjednika. No, prema odgovoru Savjeta, ipak su se ne kraju usuglasili jer tvrde da je postupak imenovanja ravnatelja OTC-a u tijeku.

A da je teško uskladiti ime ravnatelja tog centra potvrdila nam je i bivša premijerka Kosor. Ona kaže da se nakon isteka Majićeva mandata na čelu OTC-a njezina vlada nije mogla dogovoriti s predsjednikom Josipovićem o novom ravnatelju pa su zato imenovali v.d.-a. Ističe da su se približavali parlamentarni izbori pa OTC i nije bio toliko u fokusu njezine vlade. Stoga su na prijedlog tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka za v.d. ravnatelja postavili Boticu. No, Kosor je bila iznenađena kad smo joj rekli da je Botica još v.d. ravnatelj OTC-a. Stoga predlaže da se zakonom ograniči vremenski rok u kojem se moraju postaviti čelnici tako važnih državnih institucija kao što su one iz obavještajnog sustava.

Boticu je tako za v.d. šefa postavio Karamarko, koji je za ravnatelja Centra svojedobno postavio i Majića, koji, za razliku od Botice, nije tako samozatajan. Majić je, naime, zaokupio pažnju javnosti kada je tražio da se registriraju i korisnici prepaid kartica za mobilnu telefoniju, ali i kada je tražio da sudovi zahtjeve o telekomunikacijskom prometu traže od OTC-a preko policije, što je izazvalo veliki skandal jer je zadirao u trodiobu vlasti. Nakon odlaska iz OTC-a Majić je postao ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS), još jednog državnog tijela u sklopu obavještajnog sustava.

A u ZSIS-u je zaposlio, prema informacijama Večernjeg lista, još jednog Karamarkova čovjeka – Petra Miševića, bivšeg predstojnika UVNS-a, koji je smijenjen nakon izbijanja afere Hrvatski Watergate. Na naš upit je li Mišević sad zaposlenik ZSIS-a, Majić nas je uputio da se obratimo UVNS-u, u kojemu nam ni i na to pitanje nisu odgovorili.

>>Jadranka Kosor: Od mene su tražili da smijenim Mladena Bajića

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

HE
hellbani
07:47 14.01.2013.

idemo dalje.. vas sdp&hdz

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:20 14.01.2013.

Da je to prava tajna služba, kupili bi neprobojni aston martin, s dimnim zavjesama, raketama i sjedalom za izbacivanje suvozača. Pa ako novinara zanima kakav su auto kupili, mogu ga pozvati na probnu vožnju.

OB
-obrisani-
11:56 14.01.2013.

Postovani! Jeste li kupili A6? Ne možemo reći, to je državna tajna * Interesantno poimanje kukuriku Vlade sto je "drzavna tajna";-))) A da i broj nezaposlenih proglasimo "drzavnom tajnom" tako da vladajuci mogu mirno spavati?;-) Lijep pozdrav!