SEZONA krpelja

Jedna osoba dobila krpeljnu upalu mozga, infektolozi podsjećaju i na zagonetnu smrt muškarca

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Jedna osoba dobila krpeljnu upalu mozga, infektolozi podsjećaju i na zagonetnu smrt muškarca
15.07.2019.
u 15:33
Istodobno je od bakterijske krpeljne borelioze oboljelo šest osoba – po tri s đurđevačkog i koprivničkog područja.
Pogledaj originalni članak

Zabilježen je prvi slučaj osobe oboljele od krpeljnog meningitisa u Podravini. Kako danas doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo, riječ je o pacijentu s područja Đurđevca.

Srećom, imao je blaži oblik krpeljne upale mozga, pa je već pušten na kućni oporavak. Lošije vrijeme s mnogo kiše očito je pomaknulo krpeljnu sezonu u Koprivničko-križevačkoj županiji prema sredini ljeta.

Istodobno je od bakterijske krpeljne borelioze, blaže bolesti, oboljelo šest osoba – po tri s đurđevačkog i koprivničkog područja.

"Zaraženih krpeljnim bolestima svakako je neuobičajeno malo ove godine. Ugriza je dosta, svaki čas nam netko dođe, ali krpelji nisu zaraženi. Procijepljenost je uobičajena, oko 600 ljudi se cijepi protiv meningoencefalitisa svake godine", tumači dr. Maja Blažeković, epidemiologinja koprivničkoga Zavoda za javno zdravstvo.

Podsjeća kako su lani krpeljnim meningoencefalitisom zaražene dvije osobe s koprivničkog i šest s križevačkog područja.

No, infektolozi svejedno pozivaju na oprez prilikom boravka u prirodi jer je krpeljna sezona, kako se čini, tek počela. Krpelji znaju biti aktivni sve do zime, ovisno o vremenskim uvjetima.

Podsjećaju i na nedavni slučaj iz Gorskog kotara, kad su tri osobe oboljele od krpeljne upale mozga pijući zaraženo neprokuhano kozje mlijeko. Prije nekoliko godina jedan je stariji muškarac iz Podravine čak umro pijući takvo mlijeko, a dugo se nije znalo kako je uopće zaražen jer na tijelu nije bilo vidljivih ugriza. Tek kasnije se otkrilo kao su muž i žena pili termički neobrađeno kozje mlijeko te su oboje završili u bolnici. Dobili su teški oblik meningitisa od kojeg je muž, na žalost, preminuo.

Kozu koja pasla blizu šume ugrizao je zaraženi krpelj, a virus je preko njezina krvotoka ušao u mlijeko. Da je mlijeko bilo prokuhano, ne bi došlo do zaraze. Zaraza se može prenijeti i na kravlje mlijeko, ali to je doista mnogo rjeđe jer krave uglavnom pasu na pašnjacima i u ograđenim prostorima. Dalje od šuma koje će idućih mjeseci biti prepune zaraženih i nimalo bezazlenih beštija.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BA
Barbasmora
15:45 15.07.2019.

Poplave, oluje, HDZ i nalik domoljubi, zarazene krpelje, sve vise domoljuba a sve manje ribe i domacina u lipoj nasoj ... sre vom za sad jos nema pozara....