Jean-Claude Juncker:

'Treba ozbiljno shvatiti Trumpove komentare, trgovinski rat bio bi štetan za obje strane'

Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker
18.03.2017.
u 16:21
Naglasio je kako je potrebno ozbiljno shvatiti protekcionističke komentare Donalda Trumpa i biti pripremljen
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u razgovoru za njemački tjednik Bild am Sonntag da bi trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Europe bio štetan za obje strane. 

Upitan bi li Europa mogla izdržati trgovinski rat sa SAD-om, Juncker je odgovorio kako "trgovinski rat ne bi bio ni u europskom, ni u američkom interesu". 

Naglasio je kako je potrebno ozbiljno shvatiti protekcionističke komentare Donalda Trumpa i biti pripremljen. 

Američki ministar financija Steve Mnuchin je u četvrtak rekao kako Trumpova administracija nema želju ulaziti u trgovinske ratove, no kako određene gospodarske odnose treba ponovno analizirati i učiniti ih pravednijima. 

Juncker je istaknuo kako je zadovoljan što će se u utorak sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom jer "kasnije ove godine žele zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Japana". 

Trump je Japan optužio da iskorištava slabi jen da bi svojem izvozu dao nepravednu trgovinsku prednost. Trumpov glavni trgovinski savjetnik Peter Navarro je u sličnoj izjavi optužio Njemačku da koristi "pretjerano podcijenjen" euro kao konkurentsku prednost. 

>> Eurofili slave i čekaju poraz Wildersove prijateljice

>> EK poslao svoje ljude u Zagreb. Juncker Vladi: Što čekate s reformama

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

D1
d12345
19:06 18.03.2017.

Jadnik kojega je birala europska birokracija a ne europski narod....SMRT E.U.

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
21:07 18.03.2017.

Najbolje da Junker dopremi sve firme, kompanije i trgovinu u Luksemburg pa da ne moraju plačati porez, a on će se dalje u evropskoj komisiji boriti da se u EU plačaju porezi.

KA
kamengen
22:30 18.03.2017.

Ovo je nekakova sezona za bud.ale. Brexit i Trump su izglasani d neukih, neuspjesnih i uplasenih ljudi. S jedne strane drzava treba imati simpatijei pomoci tu grupu, no problem je kad oni pocnu pocnu krojiti politiku. Nazalost ima ih svagdje, u balkanskim nacijama poprilicno.