Tko raspolaže novcem

Je li i u drugim gradovima moguć nestanak milijuna kuna kao u Virovitici?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Virovitica: Na sjednici Gradskog vijeća Ivica Kirin objašnjavao nestanak 17 milijuna kuna
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Virovitica: Na sjednici Gradskog vijeća Ivica Kirin objašnjavao nestanak 17 milijuna kuna
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Virovitica: Na sjednici Gradskog vijeća Ivica Kirin objašnjavao nestanak 17 milijuna kuna
01.07.2019.
u 11:55
Jače oporezivanje kapitala u odnosu na rad put je kojim idu pravednija društva koja više opterećuju bogate
Pogledaj originalni članak

Premda istraga o nestanku 17 milijuna kuna iz proračuna grada Virovitice još traje, gradonačelnik Ivica Kirin o tome je dao izjavu zbog koje se svakom (grado)načelniku trebao uključiti “nuklearni” alarm. Kirin je rekao kako je njegov pročelnik za financije godinama uzimao novac s računa i da je bio ovisnik o kocki, a da se sve otkrilo tek kad su ga iz Zagrebačke banke zvali da postoji problem, te dodao: “Način na koji je stvorena šteta bio nam je skriven, a metode je bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i redovnim financijskim kontrolama koje Grad provodi u svom poslovanju”. Stoga smo anketirali osam gradova postavljajući pitanje je li i kod njih moguće da jedna osoba, izvan kontrole, raspolaže novcem. Nisu odgovorili iz Čakovca i Varaždina.

Iz Vrgorca, koji vodi Mostov gradonačelnik Ante Pranić, opširno je odgovorio Goran Ćulav, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela. Proračun je, kaže, za njih zakon. Ako neka stavka nije u njemu predviđena, ne može se realizirati jer ne postoji pozicija za njezino knjiženje. Bez gradonačelnikova potpisa ne može ni doći do nastanka obaveze, osim jednokratnih pomoći definiranih pravilnicima i ukupnog iznosa određenog proračunom. Kod plaćanja mora postojati (ovisno o vrsti transakcije) ili potpis gradonačelnika ili pročelnika, što dodatno provjeri voditelj financija te likvidira pročelnik. Svi računi moraju biti utemeljeni u narudžbenicama ili ugovorima koje su potpisali gradonačelnik i zamjenik. Isplatu odrađuje Odsjek za financije po nalogu pročelnika. Najbitnija je svakodnevna kontrola transakcija. U našem slučaju nemoguće je da se obavi transakcija, a da gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika i pročelnik to ne doznaju najkasnije idućeg jutra, odgovorio je Ćulav.

U Pazinu, dobitniku priznanja za transparentnost gradskog proračuna, uvid u stanje i promet po žiroračunu svakodnevno ima gradonačelnik, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun te ovlašteni službenici. Za provođenje transakcija po žiroračunu Grada potrebna su dva elektronička potpisa. To se radi uz pomoć triju kriptografskih uređaja za čiju je uporabu potreban PIN koji posjeduje samo korisnik. Svaki nalog prije izvršenja elektronički potpisuju dva korisnika i bez njih se ne može provesti nijedna transakcija po žiroračunu Grada, odgovorila nam je Mateja Sinčić iz odnosa s javnošću.

Koprivnica se niz godina koristi naprednim računalnim rješenjima i za računovodstveno-knjigovodstvene poslove. To podrazumijeva sustav linije odobravanja dokumenata tako da nije moguće da jedna osoba upravlja i raspolaže sredstvima na bankovnom računu te je u svakom trenutku vidljiv tijek cirkulacije dokumenata. Ovlašteni korisnik sustavu pristupa s jedinstvenom lozinkom, a sustav bilježi sve aktivnosti, obrazložio je pročelnik Dario Jembrek.

Kutina financije vodi preko računa u sustavu riznice uređene programom Libusofta od 2005. i internetskim bankarstvom od 2007. Referent za računovodstvo u riznici stavlja sve naloge na naplatu nakon što su potpisani od odgovornih osoba (pročelnik, ravnatelj ustanova…). Uvedeni nalog trebaju odobriti dvije osobe (tzv. lijevi i desni potpisnik). Sva plaćanja odvijaju se putem internetskog bankarstva tako da ih prvo odobri pročelnik za financije, a zatim izvrši gradonačelnik. Sve što je plaćeno evidentira i provjerava referent za računovodstvo koji u likvidaturi riznice provjerava je li trošak sukladan planu proračuna i je li priložena sva prateća dokumentacija. Za zloporabu plaćanja trebalo bi biti uključeno pet osoba, a i tada bi to kratko trajalo jer sustav evidentiranja to bi otkrio, odgovorio je HDZ-ov gradonačelnik Zlatko Babić.

U Trogiru su propisane interne procedure za kontrolu i odobrenje dokumentacije temeljem koje se vrši plaćanje te naknadne kontrole i tko je za to odgovoran. Prilikom plaćanja prethodno odobrene dokumentacije nalog za plaćanje odobravaju obavezno dva dužnosnika temeljem kojeg nadležna služba za izvršavanje proračuna vrši plaćanje, odgovorila nam je Lidija Musinov, voditeljica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu.

Antonio Dinjar, viši savjetnik za proračun i financije, navodi da se u Bjelovaru isplate iz proračuna vrše internetskim bankarstvom temeljem dokumentacije upravnih odjela. Plaćanje se priprema u Upravnom odjelu za financije i javne prihode i to u računovodstvenom programu. Zatim se formira isplatna lista za određeni dan koju ovjeravaju dužnosnici te se učitava u netbanking sustav i provodi isplata. Isplatu provodi pročelnica Upravnog odjela i dvoje službenika u slučaju odsustva. Grad Bjelovar ne zaprima izvod iz banke već se koristi specijaliziranim sustavom Fine s kojeg na e-mail triju službenika dolazi izvod sa svim isplatama i uplatama prethodnog dana, i to u obliku za printanje i odlaganje te u kodiranom obliku za učitavanje u računovodstveni program. Po izvodima postupa nekoliko službenika (pet analitičara i glavni knjigovođa) te kontroliraju službenici koji su planirali isplate prethodnog dana kao i službenici prisilne naplate. Kontrole provode i službenik za kontrole i financijsko upravljanje te interna revizija, objasnio je Dinjar.

Dario Hrebak, HSLS-ov gradonačelnik Bjelovara, nedavno je izjavio kako je nakon slučaja u Virovitici odmah sazvao sastanak odjela financija na kojem mu je rečeno kako se kod njih to ne može dogoditi. Njegov osvrt na nestanak 17 milijuna kuna u Virovitici zapravo je i zaključak ove ankete: “Ja, kao gradonačelnik, odgovoran sam i za 17.000 kuna jer nisam posložio sustav. Uvijek je gradonačelnik odgovoran. Moj je posao posložiti ljude i sustav i za to sam ja odgovoran. Mislim da se ovdje velika ovlast dala jednoj osobi bez mogućnosti kontrole.”

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Forest Trump
Forest Trump
12:59 01.07.2019.

Jel ovaj na slici sa kirin negov lajf koučer ? Ma vidi se odmah duhovna čakra , posvećenost meditativnom . Evo , fotoreporter je baš ulovio trenutak kad kiri priopćava dnevnu mantru !!!!!

DU
Deleted user
12:58 01.07.2019.

Tko je ovaj dobroćudni lik pored Kire od kojeg bi ja odmah kupio rabljeni auto, bez da ga uopće pogledam ili isprobam???!

Avatar Dumen
Dumen
12:09 01.07.2019.

Nema u svakoj općini ili gradu ovisnika o kocki, neki grade kuće, vikendice, hotele itd