Odmetnici s 
Divljeg zapada

Je li Butch Casiddy preživio obračun s bolivijskom vojskom?

Foto: Alan Levine / Wikimedia commons
Je li Butch Casiddy preživio obračun s bolivijskom vojskom?
26.07.2018.
u 21:13
Njih su dvojica predvodili bandu The Wild Bunch (Divlja banda), a njihova smrt obavijena je velom misterija. Kao uostalom i život kojim su živjeli
Pogledaj originalni članak

Vođe neobuzdane bande, slavni po pljačkama banaka i krađama konja, dvojac koji je već za života bio legendaran, a nakon smrti postao je slavljen kao dio pučkih legendi o junacima. A paradoksalno, besmrtnim ih je učinio Oscarima nagrađen film snimljen 1969. u kojem su ih ovjekovječili ništa manje legendarni hollywoodski ljepotani Paul Newman i Robert Redford.

Oni su, naravno, Butch Cassidy i Sundance Kid, ljudi koje neki smatraju kriminalnim legendama Divljeg zapada te za koje se pisalo i govorilo da su posljednji od one vrste odmetnika i putujućih kauboja s Divljeg zapada koja je odumrla s prijelaza iz 19. u 20 stoljeće.

Njih su dvojica predvodili bandu The Wild Bunch (Divlja banda), a njihova smrt obavijena je velom misterija. Kao uostalom i život kojim su živjeli.

Naime, iako se smatra da su, bježeći pred zakonom, otišli u Južnu Ameriku te jedno vrijeme mirno živjeli da bi zatim poginuli u Boliviji prilikom pljačke vlaka, prije desetak godina pojavile su se tvrdnje da je barem jedan od zloglasnih pljačkaša preživio obračun s bolivijskom vojskom.

Te tvrdnje temelje se na knjizi “Nepobjedivi pljačkaš: priča o Butchu Cassidyju” iz 1934. koju je napisao William T. Phillips, za koju su istraživači smatrali da je riječ o Cassidyjevoj autobiografiji mudro skrivenoj u formi povijesnog romana. Prema tim teorijama, Cassidy je bio autor romana, a tvrdnje za to istraživači su našli u nekim sekvencama knjige u kojima su opisni događaji koje je, tvrdili su istraživači, mogao znati samo Cassidy.

Ako bi ti navodi bili istiniti, onda bi vjerojatno bila istinita i urbana legenda kako je Cassidy nakon okršaja s bolivijskom vojskom uspio pobjeći sve do Pariza gdje je potom plastičnim operacijama promijenio izgled, sanjajući povratak u SAD.

Koliko u tim tvrdnjama ima istine, teško je reći, no činjenica je da su Cassidy i Sundance još za života postali živuće legende. Njihova banda izvela je najduži neprekinuti niz uspješnih pljački u povijesti Divljeg zapada. Prvu pljačku banke izveli su 1986. u Montpellieru u državi Idaho.

Nakon što su orobili banku, prešli su u susjedni Wyoming gdje su orobili vlak. Taj “posao” baš nije bilo jednostavan jer je došlo do pucnjave između članova bande i čuvara zakona. Ukrali su 30.000 dolara, nakon čega su se u sljedećoj pljački domogli svega 50 dolara.

Potom su opet orobili banku u Nevadi, odakle su odnijeli 30.000 dolara. Posljednja pljačka koja im se pripisuje, bila je pljačka vlaka 1901. kada su u Montani odnijeli 40.000 dolara.

Njihovi razbojnički prepadi i šteta koju su time nanosili željeznici doveli su do toga da je željeznica angažirala Pinkertonovu agenciju kako bi ih pohvatala. Pinkertonovi detektivi još su jedna od legendi Divljeg zapada, a specijalizirali su se za lov na razne otpadnike.

U tome su bili vrlo uspješni, a kako su se detektivi sve više približavali, banda se raspala. Neki njezini članovi su uhićeni, neki su poginuli, a legenda kaže da su Cassidy i Sundance zajedno s Ettom Place, koja je navodno bila životna družica jednog, a djevojka drugog, pobjegli u Južnu Ameriku.

Kupili su ranč u Argentini te su mirno živjeli dok nisu potrošili novac. A onda su njih dvojica ponovo odlučili “zarađivati” na stari način, pa su isplanirali pljačku vlaka u Boliviji. No stvari su krenule u krivom smjeru, te je odmetnički dvojac prema jednoj priči pred bolivijskom vojskom pobjegao u planine, gdje je u puškaranju koje je uslijedilo poginuo.

Prema drugoj priči, nisu ubijena njih dvojica, nego neki drugi razbojnici, dok treća priča kaže da je barem jedan od njih dvojice preživio. Bilo kako bilo ušli su u pučku legendu i mnogi ih smatraju posljednjim velikim odmetnicima Divljeg zapada. Zajedno su proveli veći dio života u čvrstom partnerstvu koje je karakteriziralo to da bi jedan za drugog išli i u vatru i u vodu.

Prije no što su postali poznati odmetnici, obojica su svoje kriminalne karijere počeli krađama konja, zbog čega su bili osuđeni na zatvorske kazne. Upravo po gradu u kojem je ukrao prvog konja i odslužio kaznu, Sundance, kojem je pravo ime bilo Harry Alonzo Longabaugh je i dobio svoje odmetničko ime, kojem je onda dodao i ime Kid.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DH
dalibor.hren
07:01 27.07.2018.

Živa su obojica! Jedan je kod Plenkija, a drugoga je suspendirao Bero!

VJ
Vl jedi govna
23:00 26.07.2018.

Još su živi, u hdzu su

RI
river
05:52 27.07.2018.

I pisac ovog malo pobrkao loncice….Prva kradja 198 1hahahah u kojem stoljecu živi ovaj