Poruka iz Slovenije

Javno praćenje rasprave granične arbitraže bilo bi u interesu obiju strana

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Javno praćenje rasprave granične arbitraže bilo bi u interesu obiju strana
29.01.2014.
u 15:24
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije kao jedinu mogućnost da se osigura transparentnost usmene rasprave vidi u promjeni jednog stavka arbitražnog sporazuma
Pogledaj originalni članak

Nakon izjava ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjavca oko pitanja transparentnosti arbitražnog postupka za rješavanje graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Slovenije oglasilo se priopćenjem koje prenosimo u cjelosti.

- Pitanje transparentnosti arbitražnog postupka bilo je postavljeno slovenskoj i hrvatskoj strani već prije određenog vremena. Hrvatski predstavnici tada su na radnoj razini izrazili načelnu spremnost kako bi postupak bio otvoren za javnost. Slovenska strana je tom prilikom podsjetila na odredbe arbitražnog sporazuma koje određuju da je postupak ispred arbitražnog tribunala povjerljiv. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije kao jedinu mogućnost da se osigura transparentnost usmene rasprave vidi u promjeni jednog stavka arbitražnog sporazuma (peti stavak članka 6). Ministarstvo je mišljenja kako bi mogućnost javnog praćenje usmene rasprave bila u interesu obiju strana. U tom duhu Slovenija će uobičajenim putem predložiti promjenu spomenute odredbe - navodi se u priopćenju.

>>Erjavec razmišlja o tužbi protiv Hrvatske zbog Ljubljanske banke

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KR
KroničarHr
16:06 29.01.2014.

Neobican i meni se cini neinteligentan naknadni prijedlog. Ako je uobicajeno da eksperti arbitriraju javno nije ni trebalo uvrstavati pojam povjerljiv u Sporazum. Zar strane danas mogu biti ozbiljne i sumnjati u svoj izbor?! Slovenija je odobrila arbitre a imala je pravo i birati, pa sad se jos pokusati stititi javnoscu, otvoreno je iskazivanje nepovjerenja ljudima koje je sama odobrila. Ocito je da je ovo sracunato na unutarnja slovenska pitanja i potrebe, pa je neprihvatljivo.

AF
afer
15:45 29.01.2014.

Glupi Janez, kao da su arbitri majmuni u izlogu.

Avatar kanonik
kanonik
17:56 29.01.2014.

To je izgleda prvi korak za prekid arbitraže.