dogovoreno

Javna rasprava o tužbama RH i Srbije za genocid u proljeće 2014.

Foto: Arhiva VL
Javna rasprava o tužbama RH i Srbije za genocid u proljeće 2014.
23.11.2012.
u 22:40
Savo Štrbac smatra kako nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima koje on naziva " nakaradnima", sigurno neće doći na izvansudske nagodbe
Pogledaj originalni članak

Na današnjem sastanku hrvatskih i srpskih pravnih stručnjaka s predsjednikom Međunarodnog suda pravde u Haagu, Petrom Tomkom, dogovoreno je da se javna rasprava o međusobnim tužbama za genocid održi početkom proljeća 2014., javlja agencija Srna i donosi kraći razgovor sa Savom Štrbcem iz Veritasa. On smatra kako nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima koje on naziva " nakaradnima", sigurno neće doći na izvansudske nagodbe.

- Drago mi je zbog toga. Ne vjerujem da bi netko u Srbiji smogao hrabrosti i snage odustati od ove tužbe i da postigne, ma kakve god bile izvansudske nagodbe, tim više što je u Hrvatskoj potpuno pogrešno, po meni, protumačena ova oslobađajuća presuda - kaže Štrbac dodajući kako u Hrvatskoj oslobađanje generala tumače kao "da je akcija Ouja bez mrlje".

- Hrvati se raduju tome, nije to samo radovanje, to je euforija i to tumače, počevši od predsjednika Hrvatske do običnog čovjeka, da je ova presuda amnestirala sve zločine koji su nad Srbima počinjeni, da je Oluja ovom presudom očišćena od svih mrlja, da ona ostaje najsvjetlija, najčistija, najblistavija bitka u povijestii hrvatskog naroda - mudruje Štrbac i uvjerava srpsku javnost kako "ništa to nije točno i zato treba ići do kraja ovom tužbom pred Međunarodnim sudom pravde, a u temelju tužbe je da je Oluja bila genocidna, što i jest".

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SRJ podnijela u srpnju 1992., a Srbija je protutužbu sudu dostavila u siječnju 2010.

>> Srbija neće povući tužbu za genocid protiv Hrvatske?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

OB
-obrisani-
22:54 23.11.2012.

zalosno je da savu strbca podrzavaju brat potpredjednice vlade zoran pusic vesna terselic ostali kako bi ih sviju nazvao carle del ponte nisu zasluzili medijski prostor.......

GA
gaby
23:11 23.11.2012.

Tužba za genocid je glupost. To ni BiH nije uspjela, mada su jako stradali i imali Srebrenicu. Bolje bi bilo da smo ih tužili za agresiju ( ili razaranje, ubijanje, protjerivanje i tako) i taj bismo spor dobili.

CR
crocro
09:31 24.11.2012.

1. Srbi oštro inzistiraju na svojoj tužbi protiv Hrvatske, tj. protutužbi. 2. Naš predsjednik navodi da ne trebaju tužbe ako se nagodino. 3. Kako može doći ideja o nagađanju koj se srbi izrugivaju. 4. Tko zna koji je sadržaj naše tužbe? 5. Tko zna što Hrvatska sve traži u toj tužbi? 6. Ako Hrvatska traži sve u tužbi, a slučajno ne traži naknadu za počinjenu ratnu štetu, pitanje je koliko sve to ima smisla. 7. Zašto Hrvatski građani ne smijeu znati sadržaj Hrvatske tužbe, već se neznanjem dovode na svršen čin, jer što ako građani ne budu zadovoljni i ako se građani ne slažu sa sadržajem naše tužbe. 8. Vlada treba odmah objaviti svojim građanima sadržaj Hrvatske tužbe protiv srbije.