Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upitna nagodba

Srbija neće povući tužbu za genocid protiv Hrvatske?

'16.11.2012. Zagreb Zracna luka Zagreb-Pleso, Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markac nakon oslobadjajuce presude u Den Hagu doputovali vladinim zrakoplovom u Zagreb. Photo: Robert Anic/PIXSEL
Robert Anić/PIXSELL
21.11.2012.
u 13:03

Politika ističe Dačićevu ocjenu da je "Oluja presudom Haaškog tribunala postala legalna i legitimna akcija".

Kako doznaje beogradska Politika od neimenovanog izvora iz državnog vrha, Srbija neće povući tužbu za genocid protiv Hrvatske.

– Nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču eventualna izvansudska nagodba gotovo je sigurno pala u vodu, ali bez obzira na to, Srbiji je još više nakon odluke Haaškog tribunala stalo da se pred nekom međunarodnom institucijom dokaže da je u Oluji počinjen genocid nad Srbima – piše Politika dodajući kako je sada sigurno da će se Hrvatska i Srbija sljedeće godine suočiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu i prema mnogim analitičarima iz Srbije i izvan nje Hrvatska je "dobila krila" pa je čak i srpski premijer Ivica Dačić izjavio da Hrvatska sada nema razloga povlačiti svoju tužbu.

Politika ističe Dačićevu ocjenu da je "Oluja presudom Haaškog tribunala postala legalna i legitimna akcija". Obrazlažući odluku, sudac Theodor Meron rekao je da se odlazak civila, koji se događao istovremeno sa zakonitim topničkim napadima, ne može okarakterizirati kao deportacija i time je Haaški tribunal, zaključuje Politika, praktički osporio temeljnu stavku srpske tužbe za genocid protiv Hrvatske u kojoj se navodi da je Hrvatska počinila genocid tijekom operacije Oluja u kolovozu 1995., u namjeri da potpuno ili djelomično uništi krajiške Srbe kao etničku skupinu.

Ključne riječi

Komentara 48

CR
crocro
13:56 21.11.2012.

Onaj tko bi povukao tužbu protiv srbije, naročito sada kada ona inzistira na svojoj protutužbi, taj bi bio u najmanju ruku državni neprijatelj. Zato vjerujem da Hrvatska neće niti u kojem slučaju odbaciti svoju tužbu protiv srbije. Čak niti u snu.

SE
senior
14:41 21.11.2012.

Srbija prijeti novim optužnicama protiv naših branitelja. Predlažem da napravimo sprdačinu sa njihovim optužnicama na naćin da mi podignemo više tisuča optužnica protiv svih srba koji su između 1992 i 1995 sa oružjem stupili na tlo međunarodno priznate države Hrvatske. Za optužnice imamo više argumenata od njih koji izmišljaju zločine na teritoriju druge države. Ako se ovome pridruži i BH to će zbilja biti "veselje" za sve srbe koji budu putovali van Srbije.

OB
-obrisani-
13:56 21.11.2012.

Kada ste gadjali Vukovar i napadali sa 20 30 tisuca vojnika i cetnika onda niste pricali o etnickom ciscenju, pjevali ste bice mesa i salate klacemo Hrvate jos 1991 kada nismo mi Hrvati jos imali ni pusaka dovoljno !! Dacicuicu pripremi 20 milijardi ratne ostete Hrvatskoj !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije