Umjetnost vrijeđanja

Jasmila Žbanić gađala Milanovića, a opalila pljusku samoj sebi

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Jasmila Žbanić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
milanović
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Hrvoje Hribar
12.02.2014.
u 09:00
Redateljica je uvrijedila hrvatskog premijera, a on joj nije ostao dužan
Pogledaj originalni članak

Nije trebalo dugo da eskalacija građanskog nezadovoljstva u BiH, koje je počelo kao prosvjed lišen etničkih podjela, preraste u međunacionalno prepucavanje kojem se, nažalost, ovih dana pridružila i bosanska redateljica Jasmila Žbanić. Uz tvrdnju da su građani patili svaki put kad je Hrvatska smirivala situaciju u Bosni, hrvatskom premijeru koji je posjetio Mostar poručila je: “Milanoviću, marš kući”. Ni premijer Milanović nije ostao dužan uzvrativši da je Žbanić od Hrvatske dobila “tri milijuna kuna za film koji će vidjeti stotinu ljudi”. Diskreditirajući rad proslavljene redateljice, ali istodobno diskreditirajući i vlastiti sustav poticanja audiovizualne industrije, premijer se referirao na financiranje njezina filma “Otok ljubavi” koji je od Hrvatskog audiovizualnog centra u ožujku 2011. godine dobio 3,1 milijun kuna.

Hrvati se pobunili

Na njegovu izjavu jučer je reagiralo hrvatsko Društvo filmskih redatelja, koje je stalo u obranu kolegice. Naglasili su da svaki umjetnik, pa i Jasmila Žbanić, ima pravo na svoj pogled na svijet te da se s njim može polemizirati, ali da nijedan političar nema pravo omalovažavati umjetnost redateljice svjetskog ugleda, pogotovo ne na način koji im zvuči kao politička ucjena.

Inače, dio hrvatskih filmaša pobunio se 2011. što je bosanska redateljica dobila novac u kategoriji hrvatskog filma, a to se i danas zna spomenuti svaki put kad se netko pokuša obračunati s HAVC-om.

– Od HAVC-a smo dobili 40 posto sredstava. Ostalih 60 posto doći će iz drugih europskih zemalja. Na svaku uloženu kunu mi ćemo Hrvatskoj donijeti dvije – rekla nam je tada Žbanić, a ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar stao je na njezinu stranu ističući da je u 2011. godini degutantno nekome brojiti krvna zrnca. Nakon što je tri godine poslije to isto učinila sama Jasmila Žbanić, reakcija šefa HAVC-a oštrija je.

– Jasmila Žbanić pokazala je zabrinjavajući manjak kućnog odgoja – rekao je jučer.

Sporni “Otok ljubavi”, u kojem jednu od glavnih uloga ima Tarantinov novi miljenik Franco Nero, u međuvremenu je snimljen u Istri. Osim međunarodnih zvijezda, u filmu je angažiran i niz domaćih glumaca, a novac su, osim HAVC-a, dali fondovi Švicarske, Njemačke i Europske unije.

Jasmila Žbanić dosad je uglavnom snimala filmove (poslije)ratne tematike, koji su se bavili teškim naslijeđem međuetničkog sukoba u Bosni devedesetih. Za debitantsku “Grbavicu” iz 2006. godine, u kojoj je uz srpsku zvijezdu Mirjanu Karanović igrao i Žbanićkin današnji producent Lučev, dobila je tri nagrade u Berlinu, uključujući Zlatnog medvjeda kao jedno od najvećih priznanja u svijetu nezavisnog filma. “Grbavica” je poharala festivalsku scenu i donijela joj međunarodni ugled zahvaljujući kojemu danas nalazi producente u EU.

Priprema Hotel Zagorje

Njezin idući film “Na putu” prvi je put sa 450.000 kuna 2008. godine sufinancirao HAVC. Glavne uloge imali su Leon Lučev i Zrinka Cvitešić, a film je premijerno predstavljen na Berlinaleu, nakon čega je osvojio više međunarodnih nagrada te Zlatnu arenu za glavnu glumicu. Imajući na umu dosadašnje uspjehe redateljice, može se očekivati da će i “Otok ljubavi” imati jaku međunarodnu promociju. Inače, riječ je o prvoj komediji ove autorice kojom bi mogla odgovoriti kritičarima koji joj predbacuju da se dosad “skrivala” iza lako prepoznatljivih ratnih tema. Istodobno, priprema ekranizaciju romana “Hotel Zagorje” autorice Ivane Simić Bodrožić, za čiji je razvoj od HAVC-a već dobila 145.000 kuna.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 251

Avatar Svećenik
Svećenik
09:39 12.02.2014.

cijeli taj sustav meni nije jasan. Snimaju se filmovi, koji se subvencioniraju, koje vlo malo ljudi gleda, svakih par godina pojavi se gledljiv film, ostalo je suša, tragični pokušaji netalentiranih, ali bolno ambicioznih redatelja. Zašto i tu ne vrijedi zakon tržišta, ako film valja neka se naplati iz karata, čak neka mu i daju suvenciju, nakon što se vidi gledanost filma. Drugo, mislim da smo mi ipak siromašna država, van granica ne bi smjele ići subvenicije za tekve pokušaje.

Avatar R2D2
R2D2
09:15 12.02.2014.

Znači, nastavit ćemo i dalje financirati ovu likušu? Ne pristajem da se iz poreza koje plaćam financiraju likovi koji seru po nama!

DU
Deleted user
09:11 12.02.2014.

treba drugaricu skinuti sa drzavne sise.....pa nek ide u tuzlu kod vehabija traziti lovu za svoje "umjetnicke" projekte..