o agrokoru

Jakovčić pitao Europsku komisiju o reguliranju spašavanja 'sistemskih' tvrtki na europskoj razini

Foto: Ured Ivana Jakovčića
Jakovčić
Foto: Ured Ivana Jakovčića
Jakovčić
12.04.2017.
u 15:44
Pogledaj originalni članak

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) uputio je pitanje Europskoj komisiji vezano uz ulogu države u rješavanju ozbiljnih problema u poslovanju koncerna Agrokor, odnosno uz donošenje Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, pišu iz njegovog ureda. Jakovčić je pitao Europsku komisiju smatra li oportunim da se na europskoj razini pripreme mjere za ujednačeno reguliranje problema u poslovanju tzv. 'sistemskih tvrtki' u svim zemljama članicama EU.

- Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, koji je donesen 06.travnja 2017. u Hrvatskom saboru, izazvao je različite reakcije javnosti. Zakon je primijenjen na Trgovačko društvo Agrokor koje zapošljava desetke tisuća zaposlenih. S jedne strane postoji zabrinutost za tisuće radnih mjesta, stotine tvrtki koje se, s propašću te tvrtke, mogu naći u problemima te negativni utjecaj na hrvatski BDP. S druge strane, kritičari Zakona tvrde da se time hrvatski poduzetnici stavljaju u nejednaki položaj. Postoje i mišljenja o neusklađenosti takvog zakona s pravom EU-a ili ustavom Republike Hrvatske. Donošenje takvog zakona uporište ima u zakonu koji se primijenio u Italiji u slučaju Parmalata odnosno poglavlju 11. stečajnog zakona SAD koji omogućava reorganizaciju tvrtki i restrukturiranje njihovog duga. - rekao je Jakovčić.

- Bi li bilo oportuno na europskoj razini, za europsko tržište, pripremiti mjere koje bi omogućavale ujednačeno reguliranje problema u kojima se nađu takve „sistemske“ tvrtke, tako da se zaštite radna mjesta, gospodarski interesi ali i da se zajamči ravnopravni položaj poduzetnika? - pitao je hrvatski europarlamentarac.

>> Ivana Maletić odbila biti kandidat HDZ-a za Zagreb

>> Zbog glazbene čestitke Alvarezu policajci iz protueksplozijske službe pretraživali Agrokor

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DH
dalibor.hren
19:47 12.04.2017.

Ovaj se bori jedino za Teran i Malvaziju!