ZA ČELNO MJESTO MMF-A

Izvršni odbor MMF-a predložio ukidanje dobne granice da bi Georgieva mogla biti potvrđena

Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL
Izvršni odbor MMF-a predložio ukidanje dobne granice da bi Georgieva mogla biti potvrđena
21.08.2019.
u 23:16
Trenutno je bugarka Georgieva, koja je bila povjerenica Europske komisije, a od siječnja 2017. je druga najvažnija osoba Svjetske banke, jedini kandidat. Kandidacijsko razdoblje je otvoreno do 6. rujna.
Pogledaj originalni članak

Međunarodni monetarni fond je rekao u srijedu da je njegov izvršni odbor preporučio ukidanje dobne granice za čelno mjesta MMF-a, što je potrebno kako bi kandidatkinja EU-a Kristalina Georgieva bila potvrđena.

MMF je rekao da je izvršni odbor od 24 člana predložio da promjenu potvrdi odbor guvernera MMF-a, koji čine predstavnici svih 189 država. Time bi se uskladila pravila MMF-a i Svjetske banke, koja nema propisan dobni limit za izvršne funkcije.

Prema trenutnim pravilima MMF-a izvršni direktori moraju imati manje od 65 godina kada preuzimaju dužnost te na funkciji mogu biti do sedamdesete godine. Georgieva, koja je uzela dopust na sadašnjoj poziciji izvršne direktorice Svjetske banke, je napunila 66 prošli tjedan.

Georgievu je nominirala Europska unija početkom kolovoza, kao kompromisnu kandidatkinju, nakon više krugova glasanja. Velika Britanija nije sudjelovala u nominacijskom procesu, a neki mediji su prenijeli da britanski premijer Boris Johnson traži američku podršku za čelno mjesto MMF-a, koje bi pripalo bivšem britanskom ministru financija Georgeu Osborneu.

MMF-om upravljaju Europljani od osnutka te institucije 1945. Trenutna direktorica MMF-a Christine Lagarde, bivša francuska ministrica financija, preuzet će položaj guvernerke Europske središnje banke u studenom.

Trenutno je bugarka Georgieva, koja je bila povjerenica Europske komisije, a od siječnja 2017. je druga najvažnija osoba Svjetske banke, jedini kandidat. Kandidacijsko razdoblje je otvoreno do 6. rujna.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
ObrenM
07:16 22.08.2019.

U cijelom svijetu ,vladajuci mjenjaju zakone po svojim interesima.Zakljucak-postenja u politici nema niti u tragovima.

MI
midea
09:07 22.08.2019.

i HDZ je svojevremeno mjenjao ustav kako bi prošao referendum za EU , sveprisutna politička prostitucija zavladala Europom i svijetom!

Avatar nekakav
nekakav
11:50 22.08.2019.

znači, nema zapreke da rothschildi i službeno preuzmu mmf? nema ti boljeg šefa od jedrog 100-godišnjaka. i u redu je. ionak se diže dobna granica za umirovljenje. uskoro ćemo i službeno imati 77 godina kad ćemo moći u starosnu. nema invalidske prije 65-e. zato svi moramo u političare. truditi se da se poveća broj zastupnika u saboru, gradskim vijećima, općinskim i županijskim skupštinama. sve u svemu, barem pol milijuna političkih mjesta bi nas moglo čekati. financirat ćemo to rasprodajom. kad prodamo sve što je javno, povući ćemo se, priznati grešku, i maknuti se s javnog mjesta. dal sadašnji rade nešto drugačije?