Vrste koje nestaju

Izumiru sumatranski nosorozi, Tam je bio posljednji u Maleziji

Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL
Izumiru sumatranski nosorozi, Tam je bio posljednji u Maleziji
02.06.2019.
u 00:15
Stručnjaci su pokušali utjecati na to da Tam dobije potomstvo te su ulovili ženke Putung 2011. i Iman 2014. kako bi se s njima mogao razmnožavati, ali nisu uspjeli dobiti potomstvo
Pogledaj originalni članak

Tam, posljednji sumatranski nosorog u Maleziji, uginuo je prije nekoliko dana i tako je ovu vrstu doveo još korak bliže izumiranju. U ovom trenutku vjeruje se da ih u divljini u cijelom svijetu živi tek između 30 i 100, a kako Tam nije uspio ostaviti potomstvo, stručnjaci su itekako zabrinuti da vrsta možda živi posljednje dane na Zemlji.

Tam je imao 30 godina

Tam je bio star više od 30 godina te je živio u rezervatu u divljini na Borneu posljednjih 11 godina. Obolio je krajem travnja, izgubio apetit i energiju te mu se stanje naglo pogoršavalo. Nije definitivno potvrđeno od čega je umro, ali dokazi upućuju na zatajenje bubrega, a možda i jetre. Neki sumnjaju da su možda razlog tomu starost jer je očekivana životna dob ove vrste 35 do 40 godina.

“Danas se pozdravljamo od Tama, našeg posljednjeg mužjaka sumatranskog nosoroga. Naša su srca ispunjena tugom te oplakujemo ne samo gubitak za divljinu već i vrstu”, napisali su iz malezijskog WWF-a, organizacije koja se brine o očuvanju okoliša.

Stručnjaci su pokušali utjecati na to da Tam dobije potomstvo te su ulovili ženke Putung 2011. i Iman 2014. kako bi se s njima mogao razmnožavati, ali nisu uspjeli dobiti potomstvo. Spomenuta Iman danas je jedini sumatranski nosorog u Maleziji te je osuđena provesti svoj život u samoći, osim ako je stručnjaci ne presele na neko mjesto izvan Malezije gdje još postoje primjerci njene vrste. No problem je u tome što sumatranski nosorozi u prirodi uglavnom žive samotnjačkim životom i izolirani jedni od drugih.

Danas u svijetu postoji pet vrsta nosoroga, dvije u Africi i tri u Aziji, a sumatranska je vrsta među njima najmanja. Preostale su jedinke te životinjske vrste razasute na otocima Sumatre, koja se nalazi u Indoneziji, te Bornea koji je podijeljen između Indonezije, Malezije i Bruneja. Iako su vrstu ugrozili krivolovci i gubitak staništa, najveću prijetnju za njih predstavlja fragmentiranost populacije. Na meti krivolovaca bili su zbog svog skupog roga.

Ipak još postoji nada

Cathy Dean, direktorica britanske organizacije Spasimo nosoroge, kaže da još postoji nada da će vrsta spasi od izumiranja. Stručnjaci naglašavaju da bi samo 20 jedinki koje nisu u srodstvu moglo pružiti dovoljno genetske raznolikosti da spasi vrstu od izumiranja.

– Ima malo uhvaćenih životinja sumatranskog nosoroga te želimo da se razmnožavaju što prije – rekla je Dean.

Danas vrsta živi uglavnom na Sumatri, a nekada su jedinke tumarale Indijom, Kinom, Kambodžom... 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Tračalo
Tračalo
10:45 02.06.2019.

Prokleti komarci nikad neće izumrijeti

VI
vidum
10:09 02.06.2019.

Ovakve stvari jako teško doživljavam. Sa svakom izumrlom vrstom, umre i dio mene. Sram nas bilo!