Foto: Reuters/Pixsell 'Izdavači i novinari više nisu bespomoćni u zaštiti svojih prava'

'Izdavači i novinari više nisu bespomoćni u zaštiti svojih prava'

12. 09. 2018. u 18:50 19
Kada se prašina slegne, internet će ostati slobodan kao danas, rekao je Axel Voss

Prijedlog europske nove Direktive o autorskim pravima, oko kojeg se mjesecima vodila prilično dramatična rasprava u kojoj su protivnici prijedloga tvrdili da će dovesti do cenzure na internetu, zabrane viralnih šala poznatijih pod nazivom “meme” ili čak do uvođenja “poreza na link”, prošao je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Novinari i umjetnici Europarlamentu: Zabranite dijeljenje sadržaja s interneta bez naknade autoru

Procedura ide dalje u posljednju fazu, u tripartitni razgovor između država članica okupljenih u Vijeću EU s jedne, Europskog parlamenta s druge, i Komisije kao predlagača s treće strane, no velika stepenica na kojoj je izgledalo da bi se prijedlog Direktive mogao saplesti ipak je prekoračena.

Sloboda izražavanja

– Drago mi je da, unatoč vrlo snažnoj lobističkoj kampanji internetskih divova, u EP-u sada postoji većina koja je potrebna da zaštitimo princip poštenog plaćanja europske kreativne industrije na internetu – rekao je izvjestitelj Axel Voss nakon što je njegovo izvješće dobilo 438 glasova za, 226 protiv i 29 suzdržanih.

– Uvjeren sam da će, kad se prašina slegne, internet ostati jednako slobodan kao danas, da će stvaratelji i novinari zarađivati pošteniji dio prihoda koje generiraju njihova djela te da ćemo se pitati zašto je uopće došlo do ovakve zbrke – dodao je Voss.

Prema željama građana EU ukida obavezno pomicanje sata! Evo kada će biti zadnja obavezna promjena

Prijedlog, podsjetimo, uvodi dvije novosti oko kojih je bilo najviše spora: (članak 11.) srodna prava za novinske izdavače, što bi moglo potaknuti internetske platforme da plaćaju naknade za autorska djela koja se prenose putem linkova na njihovim stranicama, te (članak 13.) odgovornost internetskih platformi da provjeravaju ima li u objavama korisnika tih platformi nekakvih kršenja autorskih prava (prilikom objave fotografija, videosnimki, glazbe i sličnog sadržaja nad kojim autori i izdavači imaju prava).

Hrvatska Vlada podržava prijedlog Direktive koja je prošla u EP-u. Nova pravila omogućit će poštenije plaćanje stvaratelja i izdavača čija djela koriste internetski divovi, a istovremeno će se i zaštititi sloboda izražavanja na internetu, poručuju u deklaraciji.

Njemačka europarlamentarka iz redova Piratske stranke Julia Reda, kao jedna od najglasnijih protivnica, jučer je razočarano poručila da je izglasani prijedlog “težak udarac slobodnom i otvorenom internetu”. Prijedlog Direktive o autorskim pravima, koja je posljednji put u EU pisana 1998. kad je internet zaista izgledao bitno drukčije nego danas, ide dalje.

Najmanje imali od svog rada

– Hrvatski izdavači Direktivu o autorskim pravima vide kao pozitivan legislativni iskorak u zaštiti autorskih prava, a posredno i zaštiti radnih mjesta u medijskoj industriji. Upravo zbog loše zaštite autorskih prava, prije svega novinarskih djela, raširene krađe i zloupotrebe autorskih djela te eksploatacije lokalnih sadržaja od globalnih platformi u novinarstvu, i medijima općenito, proteklih godina izgubljene su tisuće radnih mjesta. Izdavači, novinari, autori i ostali sudionici industrije svih tih godina bili su bespomoćni u zaštiti svojih prava, upravo zbog manjkave regulative.

Direktiva Ministrica Obuljen-Koržinek: Vlada podržava prava autora

Budućnost novinarske profesije, kao i budućnost lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija jednim dijelom ovisila je o sudbini ove Direktive. Ona je izuzetno važna jer o takvoj legislativi ovisi mnogi ljudi. Iako su njezini protivnici prije plasirali mnogo dezinformacija, temeljito proučavajući prijedlog, nismo našli nikakvih utemeljenja tvrdnjama poput onih da je to “kraj slobode interneta”, da se “uvodi cenzura” ili da će “žrtve” Direktive biti satira, umjetnici, građani, sveučilišta i slično – ne skrivajući zadovoljstvo zbog prihvaćanja Direktive kazao je predsjednik Udruge novinskih izdavača Boris Trupčević. A čelnik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i sam je kao novinar događaj prokomentirao riječima:

– To je vrlo važna tema. Uvijek je trebalo zaštititi novinare i novinarski rad koji su do sada, na neki način, bili bagatelizirani. Novinari su najmanje imali od svoga rada. A u svemu je uvijek važna i zaštita malih izdavača.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice
pogledajte na vecernji.hr
  • 20:29 12. rujna 2018.

    Pa ova sprdačina od EU cenzurira sve više, kažnjava Google i Facebook, jer ne može konkurirati. A mediji su toliko tupavi da ne kuže da će im pasti gledanost jer ljudi ne smiju prenosti linkove na sadržaj. Naravno mediji sami ...

  • 19:32 12. rujna 2018.

    EU se veseli, a ovime se još odmaknula iz tehnološkog vrha. Danas u EU od raznih normi i propisa sve se manje može bilo što raditi... Jedan primjer je firma u Njemačkoj koja već 2 godine nije uspjela dobiti dozvole ...

  • 22:51 12. rujna 2018.

    koji kurchhevi novinari...sve copypastičari u službi ....za lepinju i pivu...zadnja vrsta poluljudi

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".