DIP podnosi prijavu DORH-u

Na HDZ-ovim listama muško društvo, SDP bolji nego lani

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.02.2016., Zagreb - U Saboru je odrzana prva sjednica Odbora za ravnopravnost spolova u osmom sazivu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.06.2016., Zagreb - Sabor u nastavku 3. sjednice raspravlja o izvjescu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2015. godinu. Ines Strenja Linic, Gordana Sobol. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
19.08.2016.
u 22:50
Gordana Sobol: Nadam se da će stranke, pa i moja, biti kažnjene
Pogledaj originalni članak

Dvije najjače političke opcije, HDZ i Narodna koalicija, ni za rujanske izbore nisu poštovale zakonsku normu o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena (minimalno 40 posto obaju spolova na listama u svakoj izbornoj jedinici). HDZ na svojim listama ima samo 36 žena, uglavnom na zadnjim mjestima, od ukupno 154 kandidata i tzv. ženske kvote držali su se jedino u dvije izborne jedinice – prvoj i trećoj. U svim ostalim imaju ‘sramotno’ malo žena, a najgora im je situacija u četvrtoj, šestoj i devetoj gdje imaju po dvije žene i 12 muškaraca na listama.

Liste Narodne koalicije su znatno korektnije, no ni oni nisu u svim jedinicama poštivali zakonsku normu. Jedino u trećoj, četvrtoj, petoj i osmoj jedinici imaju 40 posto žena, a u svim ostalim jedinicama taj je postotak niži. Za razliku od HDZ-a, Narodna koalicija ima barem na svim listama zajedno više od 40 posto žena. No to im, da se kazne naplaćuju, ne bi pomoglo jer zakon kaže da na svakoj listi mora biti po 40 posto muškog i ženskog spola.

Prema podacima DIP-a, od ukupno 177 prijavljenih lista čak 54 nisu poštovale zastupljenost svakog spola od najmanje 40 posto. O tim povredama zakona DIP će ovih dana podnijeti i prijavu Državnom odvjetništvu te obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Ipak, to ne znači da će stranke kaznu zbog kršenja zakona i platiti. Naime, iako bi svaka stranka trebala platiti po 50 tisuća kuna za svaku jedinicu u kojoj nisu poštovale “žensku kvotu”, pitanje je hoće li do toga doći.

Obveza prema kojoj su stranke dužne voditi računa o zastupljenosti žena i muškaraca propisana je i Zakonom o ravnopravnosti spolova, a u kojem također stoji da se postupno povećanje podzastupljenog spola do propisanih 40 posto mora postići najkasnije do trećih redovitih izbora od stupanja zakona na snagu 2008. godine, a to bi bilo tek 2019. godine s obzirom na to da su rujanski izbori pred nama izvanredni.

– Mislim da od toga neće biti ništa. Na prošlim su se izborima u DORH-u držali zakona kao pijan plota, ali iskreno se nadam da sam u krivu i da će stranke, pa i moj SDP, biti kažnjene jer nisu poštovale kvotu – kaže Gordana Sobol, predsjednica Foruma žena SDP-a. Sobol ne krije da je nezadovoljna načinom na koji su u njenoj stranci sastavljene liste, ali ipak kaže da je došlo do pozitivnog pomaka.

– Naime, prije 10 mjeseci u Sabor je s naših lista ušlo samo sedam SDP-ovki. Po mojoj procjeni ovaj bi put, zbog boljeg rasporeda žena na listama, u parlament moglo ući njih 13, možda i 14 – kaže Sobol.

>> Politika nas je dovela do dna. Samo je Bugarska gora od nas

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar imotska115
imotska115
00:56 20.08.2016.

Ovo mora da je najgluplji zakon na svitu, ako nisi kvalificiran za posao nema posla, nema veze o spolu.. Takav zakon nema ni Kanada, Amerika i druge demokratske zemlje zapada. Nisam protiv zenskog spola, ali mora biti rame uz rame muskom spolu u obrazovanju da bi mogla radit isti posao. Znam is iskustva da ih ima boljih i pametnijih od muskaraca, i zato moramo birat najbolje od obadva spola.

Avatar kenj@c
kenj@c
00:45 20.08.2016.

loš zakon.ako neka stranka ima tri puta više muškaraca onda je logično da ih bude i tri puta više na listama.najbitnije je da najbolji idu a ne koji spol

DU
Deleted user
10:10 20.08.2016.

Treba doraditi novi zakon i definirati sta je muškarac u ženskom tjelu i obrnuto !