Kolumna

Iz stava EK vidi se da su se države posvadile oko Hrvatske

Foto: Reuters/PIXSELL
Iz stava EK vidi se da su se države posvadile oko Hrvatske
05.07.2017.
u 21:45
EK balansirao između dvije države – spor je bilateralan, ali odluka vrijedi
Pogledaj originalni članak

Granični spor i arbitraža bilateralno su pitanje Hrvatske i Slovenije, ali odluku Arbitražnog suda države trebaju provesti. Kako, to se trebaju dogovoriti kroz razgovore.

Tako su iz Europske komisije u jednoj izjavi jučer zapravo spojili sve teze koje su ovih mjeseci i godina zagovarale obje države – i Hrvatska (dijalog, bilateralno pitanje) i Slovenija (arbitražna odluka). 
Naravno da će se tumačiti da je Europska komisija “na strani” Slovenije, s porukom da se arbitražna odluka mora primijeniti, no mogli su oni to i oštrije poručiti. Za usporedbu, prisjetimo se izjave iz EK kad je Hrvatska izašla iz arbitraže, kad se tvrdilo da ona nema alternative, a bilateralna dimenzija spora nije bila ni u primislima. Ovako je ta rečenica ostala ublažena apelima da se situacija razriješi razgovorom, ali i opomenom da se jednostrani koraci ne poduzimaju. Je li Hrvatska “izgubila” od Komisije?

Može se tako gledati, vjerojatno će se sada napadati hrvatska diplomacija, koja jest radila svoj posao, ali uvijek može više, bolje i jače, ali treba reći da dvije države nisu u lobiranjima krenule s iste pozicije. Iako u Hrvatskoj može biti apsolutno jasno da s arbitražom nije štimalo i da je zato Hrvatska iz nje izišla, stranci – bez obzira na to koliko ih se brifira – uvijek iznova ponavljaju samo jedno: sporazumi se moraju poštovati. Razumljiv je stav EK – izlazak jedne države iz sporazuma otvara Pandorinu kutiju, isto kao i neprihvaćanje odluke nekog suda koji je – bez obzira na sve – ipak svoj posao priveo kraju. No Komisija je isto tako jasno rekla da je problem bilateralan, da Komisija može pomoći u razgovorima, ali da se države trebaju dogovoriti same. Komisija je jučer balansirala između dvije države članice i iz objave se može zaključiti da iza zatvorenih vrata sigurno nije bila mirna rasprava. Uostalom, zadnjih mjeseci počeo je rat priopćenjima država članica i šire od kojih jedne podupru “arbitražu”, a druge stav “da je to bilateralno pitanje”. Komisija, kao i uvijek, mora naći kompromis. Neće se pretjerano miješati. Barem za sada, dok ne vidi kako će se obje države ponašati.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
22:59 05.07.2017.

treba tim uhljebima poslat snimku korupcije sudaca i svim novinama u EU!

LV
ladislav.vicic
01:36 06.07.2017.

Sad vidimo na cijoj je strani Europska komisija i da su ravnodusi u pitanju arbitraze. Neka im bude na znanje: Hrvatski narod je sve nepravde podnio i nikad u niciju kucu nije provalio. ”Sami smo. Neka! Sami uvijek bijesmo, k’o dub sto stoji na proplanku svom.” Ipak cemo strpljivo ustrajati.

2F
2fast4u
08:03 06.07.2017.

klasično antihrvatsko novinarstvo. ... "neprihvaćanje odluke nekog suda koji je – bez obzira na sve – ipak svoj posao priveo kraju", dakle ova novinarka je uspjela u svoj članak upakirati kako je sud posao priveo kraju? a to što jedna strana uopće nije sudjelovala u postupku dotična ne smatra bitnim?! čak i laiku je jasno da ako netko ne sudjeluje u postupku i ne brani svoja prava da taj postupak nema smisla, ali gđa. Veljković je ipak istaknula kako je sud posao priveo kraju?! fuj!