Vade "Istranku"

Iz mora izvlače reprezentativan primjerak hrvatske baštine

Foto: Tono Jurić/Pixsell
brod (1)
Foto: Tono Jurić/Pixsell
brod (1)
Foto: Tono Jurić/Pixsell
brod (1)
08.06.2011.
u 14:57
Brod je sagrađen potkraj 19. stoljeća u Trstu, a poznat je i kao brod Franje Ferdinanda. Izvlačenje ometa nosač iz Drugog svjetskog rata naslonjen na oplatu broda
Pogledaj originalni članak

U akvatoriju Sjeverne luke u Splitu počelo je izvlačenje broda "Istranka" sagrađenog potkraj 19. stoljeća u Trstu koji je prošao "sve i svašta", a poznat je kao brod Franje Ferdinanda. Udruga "Povijesni brod Istranka" imenovana je skrbnikom kulturnog dobra broda "Istranka".

U vrlo opsežnoj i zahtjevnoj akciji izvlačenja, osim dizalice s trajekta uz asistenciju velike kamionske dizalice s kopna, angažirani su ronioci kluba "Mornar", a sve nadgledaju i restauratori Hrvatskog pomorskog muzeja iz Splita. Posao izvlačenja "Istranke" ometa nosač iz Drugog svjetskog rata kojim su Nijemci prevozili tenkove. Najprije treba "riješiti" njega, jer je naslonjen na oplatu "Istranke".

– Istranka spada u red najvrednijih brodova u ovom trenutku u Europi. Sigurno će privući veliku pozornost javnosti, pogotovo kako se bliži stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata. Brod je fenomenalan predmet kulturne baštine, Hrvati su nedavno počeli štititi brod kao kulturno dobro. Kad ga izvučemo, uslijedit će sanacija oštećenja. Istranka će biti reprezentativan primjerak hrvatske povijesne baštine, kazao je Stjepan Lozo, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja. Izvlačenja će se nastaviti sutra.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.