Hit u Osijeku

Iz Escape rooma izlazi se uz pomoć vlastitog – uma

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Iz Escape rooma izlazi se uz pomoć vlastitog – uma
17.02.2016.
u 23:15
Poduzetnica Azra Staščik pokrenula popularnu igru
Pogledaj originalni članak

Oni rade za ministra vanjskih poslova, a našli su se na meti terorista. Oteli su im obitelji i prijete im likvidacijom. Da bi ih spasili, moraju u 60 minuta iznijeti povjerljive dokumente iz šefova ureda. Ulaze u lift koji ih treba dovesti do ureda, no on se – zaglavi. Paniku moraju ostaviti po strani i naći lozinku za izlaz. Scenarij je to popularne igre Escape room koja se odnedavno može igrati i u Osijeku. Igre je u Slavoniju donijela mlada poduzetnica Azra Staščik, a postale su odmah pravi hit. Zaigrati se u sličnoj priči može još u Zagrebu, Splitu i Puli.

– Igrala sam te igrice i u Budimpešti te Novom Sadu, prošla sam mnoge sobe i odlučila kreirati svoje jer je zanimljivije osmišljavati trikove nego igrati – kaže 24-godišnja Azra, vlasnica tvrtke Regnum, inače učiteljica razredne nastave u jednoj osnovnoj školi. Escape igre razvili su u Japanu kao računalne igre, a igrači su morali slijediti tragove kako bi izašli iz virtualne sobe. Postale su toliko popularne da je ubrzo osmišljena i “živa” verzija.

Dva do pet igrača ulazi u spomenuti lift i vrata se za njima zatvaraju. Okružuju ih zidovi išarani nerazumljivim porukama i brojevima. – Sve što je napisano može biti trik, ali i ne mora. Ništa ne dobivaju “na gotovo” – upozorava Azra. U oči upada veliko zrcalo, a i ono je dio igre.

– Neke se lozinke sa zidova mogu iščitati tek u zrcalu – nastavlja naša sugovornica. Za one koji ne mogu podnijeti uzbuđenje igre na dohvat ruke je gumb za paniku. A kako bi našli izlaz, ne treba im nikakav fizički napor, samo um. Osječani mogu na sat vremena postati i najuspješniji svjetski pljačkaši banke koji su u lovu na najsjajniji dijamant. Iako su očekivali da će im klijenti biti najčešće studenti, u ovim igricama često se okušavaju i stariji, građani koji žele drukčiju zabavu od sjedenja po kafićima. Cijena je 200 kuna za dva igrača te 300 za tim od tri do pet članova.

>> Zdravko Marić kao dijete osvojio automobil u Večernjakovoj igri 

>> Volite Tetris? Liječnici kažu da pomaže u liječenju 'lijenog oka'

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Dr Evil
Dr Evil
07:57 18.02.2016.

Azra, ja bi nešto drugo igrao s tobom sat vremena

OB
ObiVan
10:00 20.04.2018.

Da, ne možete izaći iz sobe ako ne promiješate mozak)) Glavna stvar je promatrati ravnotežu u zagonetkama - nemojte ih učiniti previše jednostavnim, inače će ljudi biti dosadni ili previše komplicirani, jer gubitak može narušiti posjetitelje i dobiti ćete negativne povratne informacije. Usput, ova osoba može pomoći s izradom soba pobjeći - super-escape-room.com

Avatar Daruvar_
Daruvar_
23:51 17.02.2016.

Vlada RH također se igra. Sa strpljenjem građana koji već mjesecima očekuju dan kada će službeno započeti reforme. Do sada smo na vlasti imali samo reformirane komuniste.