originalne prerade

Iz bajkerove radionice izlaze avatar, vila, avion...

Foto: Marija Lovrenc/VLM
'slavonija, virovitica, 31.05.2012. zeljko dukic zvani dugi iz lozana nedaleko od virovitice profesionalno se bavi preradama motocikala i airbrushom - osobnost daje i kacigama od kojih je svaka ukrase
Foto: Marija Lovrenc/VLM
ŽELJKO ĐUKIĆ (1)
Foto: Marija Lovrenc/VLM
željko đukić
01.06.2012.
u 12:00
Tehnikom zračnog kista služi se Željko Đukić Dugi kad oslikava vozilo i od njega stvori remek-djelo
Pogledaj originalni članak

Avatar Jake Sully i njegova Neytiri, osvetnik Eric Draven i njegova Sarah iz Vrane, hrvatske šahovnice i žeteoci smrti sa sjajnim očima i kosom koja vijori na vjetru – sve su to slike koje je rukama i zračnim kistom, tzv. airbrush tehnikom na motociklima oslikao majstor, umjetnik i bajker Željko Đukić zvani Dugi iz Lozana nedaleko od Virovitice.

Preradi ih pet godišnje

On je “estetski kirurg”, “plastičar” koji prerađuje motocikle i trocikle i koji svojim klijentima omogućuje da svog ljubimca na dva kotača pretvore u unikatno, umjetnički dorađeno vozilo prilagođeno njihovim željama.

Znaju ga vlasnici motocikala i trocikala iz cijele Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja. Razlog? Dugi, kažu, zna motoru dati osobnost i dušu i pretvara ga u nešto više od vozila.

– Već se 10 godina u okviru svog poduzeća El Dugi profesionalno bavim igračkama za odrasle, znate, čoperima, Harley Davidsonima i drugima – sa smiješkom govori Željko u svojoj radionici. Iz nje godišnje u prosjeku izađe pet potpuno prerađenih motocikala.

Ručno radi obradu, izrađuje dijelove i mijenja, kaže, gotovo sve. Stavlja nove volane prilagođene visini vozača, bliže komande, brzinomjere u skladu sa stilom motocikla, deblje gume, ručno oslikava felge, mijenja ovjes, amortizere, savjetuje glasniji auspuh, a brine se i za detalje poput kostura na mjenjaču i minijaturnih slika na poklopcima rezervoara.

Novi izgled i osobnost motora vlasnika će stajati oko 2500 eura, a prije nego što Dugi krene u posao, najvažnije mu je otkriti što vlasnik želi.

– Za bajkera motor nikada nije samo vozilo – uvjerava nas ovaj aktivni član MK Mogile iz Zagreba, koji je prvi motocikl sastavio sa 13 godina, a danas od rastavljanja i sastavljanja motora živi.

– Motocikl nas predstavlja, govori nešto o nama, možemo reći da je to naša druga osobnost. Zato, kada mi klijenti dođu s početnom idejom, ja krećem u istraživanje te osobnosti – objašnjava Dugi. Ponekad prođu sati, pa i dani dok Željko ne otkrije koje su to skrivene dječačke želje u svakom klijentu i što žele da vozilo govori o njima. Oslikao je i kamione, čamce, glisere, no najviše motocikala.

– Muškarci i žene se razlikuju. Muškarci žele očito, ali jednostavnije, gotovo diskretnije. Primjerice, motor ukrašen po uzoru na MiG-21, bijeli Vukovar s vodotornjem i golubicom, detalj erotične božice/ratnice, ali sve nekako sramežljivije, rekao bih. Žene su u tom pitanju otvorenije. Znaju točno što žele i traže opake, strašne stvari. Lubanje, kosture, mračne motive, crne motocikle – kaže Željko koji oslikava i kacige.

Jednoj klijentici kacigu je ukrasio poput maske omiljenog joj Dartha Vadera. Ideju klijenta odbio je samo jednom – kad je htio oslikati Gospu na rezervoaru svojega Harley Davidsona.

Banke ga ne shvaćaju

– Motivu te vrste nije bilo mjesto na motoru, pa smo odabrali nešto drugo. Inače, samo je mašta kraj onome što se može od motocikla – iskustvo je Željka koji u radu i dalje, kaže, uživa i po 12 sati dnevno.

Često putuje i naručuje one dijelove koje još ne može sam izraditi pa mu je želja uložiti sredstva u proizvodnju novih dijelova te zaposliti dva pomagača jer sad radi sam.

Poslovni plan nije lako ispuniti, ocjenjuje, jer posao ove vrste u Hrvatskoj (iako poduzeće već deset godina uspješno posluje i stalno dobiva nove klijente), banke i institucije još ne shvaćaju ozbiljno, zbog čega teže dolazi do kredita i novca za radionicu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.