DONOSI MAX!

Ivan Pešić: Mogao bih upoznati tipa koji me ranio nožem

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ivan Pešić: Mogao bih upoznati tipa koji me ranio nožem
22.04.2014.
u 16:08
– Da mu oprostim? Pa, nisam mu ni zamjerio. Ja sam vjernik i ne nosim mržnju u sebi. Ne treba se on ispričati meni, već Cozminom tati, čiji je sin ubijen, pa mojoj majci koja je zbog tog slučaja teško oboljela – rekao je Pešić za Max!.
Pogledaj originalni članak

Ivan Pešić (25) na završnom turniru SEHA lige u Novom Sadu proglašen je za najboljeg vratara, a njegov klub Meškov iz Bresta osvojio je na kraju drugo mjesto izgubivši u finalu od skopskog Vardara (27:29). Nakon igranja u Mađarskoj i Sloveniji nova destinacija mu je Bjelorusija, donosi sportski tjednik Max!.

– Nije mi uopće loše u Bjelorusiji. Došao sam u dobro organizirani klub, sljedeće sezone igrat ćemo prvi put u povijesti Ligu prvaka. Plaće stižu redovito, imamo jake sponzore. Kod nas se ne može dogoditi bankrot – počeo je priču Ivan.

Dobro, da biste igrali u Ligi prvaka, morate prvo osvojiti naslov u Bjelorusiji.

– To bi sad trebala biti lagana zadaća. Naime, nakon što je bankrotirao Dinamo iz Minska nemamo ozbiljnog suparnika. Jedina blaga prijetnja je SKA Minsk – kaže Pešić.

Nakon sezone u Mariboru imao je na stolu nekoliko ponuda.

Vjernik sam, ne mogu mrziti

– Imao sam ponudu da idem u francusku ligu, a prevaga što sam otišao u Meškov bio je što je tamo naš trener Željko Babić. Ranije smo surađivali pa se dobro poznajemo. A i ima dosta dečki ju s našeg govornog područja u klubu tako da se nisam morao brinuti za učenje jezika, a i ruski razumijem.

Ponuda iz Mađarske nije bilo?

– Nije. Da i jest, tamo se više ne vraćam!

Nije ni čudo da tamo neće. Dok je bio vratar Veszprema, za jednog noćnog izlaska 8. veljače 2009. u gradu ostao je bez jednog bubrega. Dok je branio svoje kolege, nožem ga je ubo Gyözö Nemeth, pripadnik lokalne romske bande. Ovih dana Nemeth mu je poslao poruku iz zatvora: “Žao mi je zbog svega, molim Boga da mi oprosti grijehe. Dao bih sve da mogu svoj bubreg dati nesretnom čovjeku. Volio bih se vidjeti s Ivanom da mu se ispričam i zamolim ga za oproštaj”.

Što kaže Ivan na tu temu?

– Da mu oprostim? Pa, nisam mu ni zamjerio. Ja sam vjernik i ne nosim mržnju u sebi. Ne treba se on ispričati meni, već Cozminom tati, čiji je sin ubijen, pa mojoj majci koja je zbog tog slučaja teško oboljela – istaknuo je.

Je li Nemeth, koji služi 18 godina robije, pokušao doći u neposredni kontakt s Vama?

– Evo, sad je rekao da bi me htio upoznati. Nemam problem s tim, ali jednostavno nemam vremena da se sretnemo. Daleko sam – rekao je Ivan.

Kakav je Brest grad?

– Moram priznati da sam očekivao puno gore. Ali sve je OK i ništa loše ne mogu reći. Grad ima 400.000 stanovnika, lijepo uređen centar. Nekih turističkih atrakcija i nema previše. Život tamo nije skup tako da se može lijepo uštedjeti – naglasio je Pešić koji u Bjelorusiji živi sam.

– Svi smo blizu dvorane pa se u slobodno vrijeme uglavnom družimo na kavama.

Nadam se Golužinu pozivu

Bjelorusko prvenstvo dosta je skromne kvalitete.

– Ima šest klubova koji se sada bore za naslov, ali osim nas i SKA Minska, ostali su jako, jako slabi. Posjećenost u dvoranama je također slaba. U Bjelorusiji je najpopularniji sport hokej na ledu. Tu su dvorane uvijek pune.

Valjda će sljedeće sezone u SEHA ligi i Ligi prvaka biti veća posjećenost i na rukometnim utakmicama.

– Nadam se. Isto se tako nadam da ćemo igrati zapaženiju ulogu u Ligi prvaka. Samo me zabrinjavaju putovanja. Bit će tjedana kada uopće nećemo biti doma. Nama do najbližeg aerodroma treba prvo četiri sata autobusom, a onda još šest, sedam sati avionom do odredišta.

Kakva će biti ekipa?

– Ista kao i ove sezone. Koliko znam neće biti odlazaka.

Kako je zadovoljan dosadašnjom sezonom?

– Zadovoljan sam kako sam branio u Europi, ali sam nezadovoljan kako sam branio u SEHA ligi. Malo sam umoran, imao sam samo deset dana slobodno jer sam branio na Mediteranskim igrama. Nadam se da ću ovog ljeta imati puno više slobodnih dana. Sezona bi trebala završiti 29. svibnja, a pripreme bi trebale početi tek sredinom srpnja.

Reprezentacija?

– Popričao sam u Novom Sadu s izbornikom Golužom, ali ne o reprezentaciji. Naravno da se nadam pozivu – zaključio je Ivan Pešić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.