Vukovarski gradonačelnik

Ivan Penava: Problemi izbjeglica podsjećaju na nekadašnje patnje Vukovaraca

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ivan Penava: Problemi izbjeglica podsjećaju na nekadašnje patnje Vukovaraca
24.09.2015.
u 12:09
Ovom prilikom Penava je obišao i Prihvatni centar u Opatovcu gdje se upoznao sa situacijom, tekućom problematikom...
Pogledaj originalni članak

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je Crvenom križu predao donaciju od tri tone jabuka koje su dar tvrtke Lori fructus, a koja je u vlasništvu obitelji Krolo.

Ovom prilikom Penava je obišao i Prihvatni centar u Opatovcu gdje se upoznao sa situacijom, tekućom problematikom...

– Policija i vojska odrađuju dobar posao. Stanje je pod kontrolom. Angažiran je veliki broj volontera, aktivisti Gradskog društva Crvenoga križa, Civilne zaštite... S obzirom na priliv izbjeglica i težinu situacije stanje u Opatovcu je poprilično zadovoljavajuće – rekao je Penava. Dodao je i kako Vukovarci jako dobro razumiju situaciju s kojom se suočavaju izbjeglice jer su i sami građani Vukovara prije 20-ak godina prolazili sličnu situaciju kada su svoje domove napuštali s vrećicama.

– Sve to jako podsjeća na naše višegodišnje progonstvo tako da razumijemo te ljude. Upravo zbog toga drago mi je i da je angažirano više volontera iz Vukovara, Gradsko društvo Crvenoga križa, gradske tvrtke Komunalac i Vodovod, udruge... rekao je Penava.

Gradonačelnik Vukovara uputio je danas i čestitku islamskim vjernicima u povodu velikog vjerskog praznika Kurban-bajrama.

– U ovome trenutku svjedočimo velikim iseljavanjima i migracijama stanovništva iz područja gdje se ljudi bore za golu egzistenciju i vlastiti život, a izbjeglička kriza sada je i na našim vratima. Ova nas je situacija sve ponukala da se preispitamo koliko ustvari činimo i možemo učiniti za postizanje mira u svijetu kako bismo zaustavili iseljavanja iz Sirije, Iraka, Afganistana i svih drugih zemalja koje u ovome trenutku proživljavaju strahote kojima smo i sami bili svjedoci prije gotovo četvrt stoljeća. Ono što zasigurno možemo je zapitati se koliko možemo učiniti i koliko smo spremni sebe dati, koliko žrtvovati, kako bismo uplakanom djetetu, napaćenoj majci i protjeranom čovjeku popravili barem jedan dan, jedan sat. Bajram je prije svega radost i veselje, a mnogi ga danas tako teško i tako rijetko mogu osjetiti. Imajmo to na umu i u našim srcima. Ne zadržimo za sebe svoj višak bio on materijalni ili samo u vidu dobre volje i tople riječi. Ovom blagdanskom prigodom čestitao bih svim muslimanima koji, trajno ili privremeno, borave u Republici Hrvatskoj Bajram šerif mubarek olsun te da u našem društvu uvijek naiđu na suosjećanje, dijalog, mir i životnu sigurnost – stoji u Penavinoj bajramskoj čestitci.

>> U Opatovcu 2.500 izbjeglica. Pune se autobusi koji idu za Mađarsku

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

CR
CROLINDA
12:20 24.09.2015.

ajde moj penava pomozi civilima i ja bih im pomogla ali ne govori bezvezarije ovo uspoređivati s vukovarskom kolonom nego ovu najezdu migranata nazovi pravim imenom - to većinom nisu izbjeglice i car nema ruha nego kozje uši

DU
Deleted user
12:15 24.09.2015.

Gradonačelniće Penava, sačekajte sa postavljanjem dvojezičnih ploća jer uskoro će nam trebat i trojezične. Na hrvatskom, srpsko i arapskom jeziku. Pa bi time uštedjeli.

SI
Sittingbull
12:44 24.09.2015.

Mislim da ovaj nema šanse za drugi mandat.