nagrade najboljim maturantima

Iva Barać: Nisam još odlučila kako ću potrošiti tu nagradu od 5.000 dolara

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Nagrade najboljim maturantima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Nagrade najboljim maturantima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Nagrade najboljim maturantima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Nagrade najboljim maturantima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Nagrade najboljim maturantima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Nagrade najboljim maturantima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Nagrade najboljim maturantima
28.07.2019.
u 06:45
Uz onu koju je utemeljio znanstvenik Marin Soljačić, prvi su put dodijeljene nagrade najboljim maturantima u strukovnom obrazovanju
Pogledaj originalni članak

Uz najbolju ovogodišnju maturanticu Ivu Barać, koja je bez pogreške riješila ispit iz matematike i fizike na državnoj maturi te zbog toga jučer zasluženo primila nagradu koju osigurava hrvatski znanstvenik Marin Soljačić u iznosu od pet tisuća američkih dolara, prvi su put nagrađeni i najbolji maturanti strukovnih škola. Tako je konačno Ministarstvo znanosti i obrazovanja poduzelo korak u kojemu izjednačava uspjehe gimnazijalaca i strukovnjaka odlučivši ih za izvrstan uspjeh na ispitu nagraditi s 2500 kuna osiguranih iz državnog proračuna.

Stalno “grijati stolac”

A najbolji učenici strukovnih škola koji su neki od ispita državne mature riješili bez ijedne pogreške slažu se da matura nije nikakav bauk. Oni su Lukas Božić iz Gospodarske škole Istituto professionale Buje, Dino Držaić i Karlo Kolar iz zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića te Vedran Zović iz pulske Tehničke škole, a za maturu su se pripremali redovitim učenjem.

– Ispit iz engleskog jezika riješio sam bez pogreške, a na matematici sam ostvario 72 posto. Zadovoljan sam rezultatima. Tijekom školovanja bio sam vrlo dobar učenik i mogu reći da matura nije nikakav bauk. Mislim da je učenici jednostavno olako shvaćaju i ne mogu reći da je ispit iz nekog od predmeta bio pretežak – kazao je Lukas Božić.

On je odabrao studij u inozemstvu, studij mehatronike upisao je u Danskoj nakon što je u školi imao priliku upoznati se s ponudom njihova sveučilišta.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Nagrade najboljim maturantima

– Danci su došli u školu i predstavili svoj studij, koji me jako zainteresirao. Da bih upao, morao sam pristupiti testu u kojem su tražili logično zaključivanje, položio sam i upisao se – objasnio je Božić.

Ispit fizike bez ijedne pogreške, pak, riješio je Vedran Zović, maturant Tehničke škole u Puli, i tako si, među ostalim, uspješno osigurao mjesto na zagrebačkom Strojarstvu.

– Dolazim iz manjeg grada i, koliko se veselim studiju i životu u Zagrebu, toliko sam i uplašen. Nadam se da ću se snaći jer moj je cilj, barem zasad, biti uspješan student i studiranje privesti kraju – rekao je Zović, koji je i ovogodišnji pobjednik državnog natjecanja u robotici održanog u Zagrebu. U srednjoj je školi bio odličan učenik, a učenje s razumijevanjem, kazao je, tajna je uspjeha na državnoj maturi.

– Učio sam i ponavljao za državnu maturu i moram reći da nije bilo teško, no isto tako na ispitima ima dosta zadataka i nedovoljno vremena za njihovo rješavanje – dodao je Zović.

Da matura traži sustavno učenje, potvrdila je i najbolja maturantica generacije, koja je uz nagradu “Soljačić” dobila i nagradu Ministarstva od 2500 kuna.

– Nisam još odlučila kako ću potrošiti tu nagradu, ali gledam na nju kao na priznanje za sav uloženi trud tijekom četiri godine gimnazijskog školovanja. Ona je i priznanje mojim nastavnicima kojima također zahvaljujem, koji su mi četiri godine pomagali i naučili me mnogočemu, kao i, naravno, priznanje mojoj obitelji koja mi je bila podrška u svemu – kazala je Iva Barać.

Jedina u zemlji

Ovogodišnji rezultati državne mature, podsjetimo, najlošiji su u posljednjem desetljeću, a dobitnica nagrade “Soljačić” jedina je učenica u cijeloj Hrvatskoj koja je dva ispita riješila bez ijedne pogreške. Do ovogodišnjih rezultata Hrvatska je uvijek u generaciji imala nekoliko učenika i učenica koji su ispite riješili s ostvarenih sto posto.

– Ono što je u 21. stoljeću najvrednije jest talent. No, talent sam po sebi nije dostatan, on se razvija napornim i predanim radom. Zato je ovo za mene svake godine najsretniji dan. Čestitam svim maturantima – poručio je Marin Soljačić, utemeljitelj nagrade koja se dodjeljuje od 2015. godine.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar prahrvat
prahrvat
10:32 28.07.2019.

čestitke. zašto je nagrada u dolarima?

Avatar Analizator
Analizator
08:33 28.07.2019.

Samo na seks, dobar jalaš vrijedi svake lipe!