Mnogima nedostupna

Istražili smo - kako i tko bez veze može dobiti rehabilitaciju u toplicama

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Istražili smo - kako i tko bez veze može dobiti rehabilitaciju u toplicama
14.09.2018.
u 11:15
Jasna Karačić: Mladi ljudi leže na neurokirurgiji, ne samo nakon inzulta, mjesecima prije nego što ih premjeste u drugu bolnicu na rehabilitaciju!
Pogledaj originalni članak

Lista čekanja na neurološku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama proteže se u 2020. godinu. Na njoj su zabilježene sve rezervacije, no svaka tri mjeseca lista se “pročisti” jer neki pacijenti odustanu ili odu drugamo.

– Na početnu rehabilitaciju čeka se od tri do 12 mjeseci, a na održavajuću dulje – kaže Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Iz ove je računice vidljivo da mnogima ostane nedostupna besplatna rehabilitacija na koju imaju pravo pa je plate sami. Nerijetko su pak na dugotrajnom bolovanju dok čekaju termin za toplice, što osjetno tereti zdravstveni fond u koji izdvajaju svi zaposleni. Zaposleni bi zato trebali imati prednost na listama čekanja. HZZO pak uspješnost rada liječnika obiteljske medicine mjeri ponajprije stopom bolovanja i pritišće ih da bolovanja skrate.

– Pacijentima zna isteći uputnica za rehabilitaciju dok čekaju pa dođu po novu – kaže obiteljska liječnica dr. Vikica Krolo.

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata ističe da je čest slučaj da pacijent npr. nakon loma ruke dobije rehabilitaciju za više od godinu dana, nakon što ta ruka odavno zaraste. – Imamo mlade ljude koji leže na neurokirurgiji, ne samo nakon inzulta, mjesecima prije nego što ih premjeste u drugu bolnicu na rehabilitaciju! – navodi J. Karačić. Pacijentica D. L. rekla nam je: “Friško nakon operacije trebala sam u toplice, ali rekli su mi da mogu tek nakon od četiri do šest mjeseci. Platila sam si sama deset dana skoro 4000 kuna”.

Muke hrvatskih pacijenata ne dijele neke privilegirane kategorije. Javnost je stoga ogorčena otkrićem Indeksa da je na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama osuđenik za ratne zločine Tomislav Merčep, koji ondje, i to ne prvi put, krati sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva 43 civila. Odobreno mu je čak 45 dana toplica, što ga dodatno svrstava u povlašteni položaj jer pravilnik ograničava održavajuću rehabilitaciju na samo 21 dan godišnje ili kraće.

I premda branitelji imaju besplatno zdravstveno osiguranje, ravnateljica otkriva da Merčepov boravak u toplicama ne plaća HZZO.

– Naša bolnica ima ugovor s Ministarstvom branitelja za rehabilitaciju. Oni nam pošalju podatke 2-3 tjedna unaprijed kad će tko doći pa mi organiziramo sobe koje imamo za tržište, dakle, ne kapacitete za osiguranike HZZO-a. I Ministarstvo branitelja onda to plati – objašnjava ravnateljica Žnidarić.

J. Karačić to je pak posebno zgrozilo.

– Pa to je još gore nego da je preko HZZO-a! Može li se svim zatvorenicima plaćati toplice i masaže izvan zatvora? – pita.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

KR
Krotila
11:28 14.09.2018.

Živija hrvatski vitez,TOMISLAV MERČEP !

DU
Deleted user
11:47 14.09.2018.

U članku ima niz netočni informacija. Imao sam moždani i operaciju glave,poslije oprecije za 7 (sedam ) dana sam dobio Krapinsake Toplice i to 2 mj. u Krapinskim Toplicicama bez nikakva "veze"

LU
Luka552
12:03 14.09.2018.

Romana, mene interesira dali ti je u rodu Vladimir Kovačević (Rambo), imao sam ga priliku upoznati. "Wikipedia" - Vladimir Kovačević i postrojbe pod njegovim zapovjedništvom su, kako se navodi u optužnici, “ispalile bez cilja više stotina projektila na dubrovački Stari grad zbog čega su dva civila izgubila živote, Pavo Urban i Tonči Skočko, a tri civila su ranjena”, a “potpuno je razoreno i izgorjelo šest povijesnih i arhitektonskih spomenika pod zaštitom UNESCO-a i oštećeno je 46 zgrada i objekata”. Međutim, do danas nije osposobljen za suđenje i zadržan je na psihijatrijskom liječenju jer predstavlja opasnost za sebe i druge. Vjerojatno ne će ni biti sposoban za suđenje.