Bezuspješan pokušaj

Iran nije uspio lansirati satelit zbog kojeg mu je SAD prijetio

Foto: Reuters/PIXSELL
Iranski satelit
Foto: Reuters/PIXSELL
Iranski satelit
Foto: Reuters/PIXSELL
Iranski satelit
16.01.2019.
u 00:30
Washington i Tel Aviv smatraju da je zapravo riječ o svojevrsnom testiranju iranskog raketnog programa u svrhu razvoja dalekometnih raketa
Pogledaj originalni članak

Iako je to dugo najavljivao, Iran ipak nije uspio lansirati satelit u Zemljinu orbitu.

– Volio bih kada bih sve mogao razveseliti nekim dobrim vijestima, ali ne ide sve u životu kako je planirano – ustvrdio je iranski ministar telekomunikacija na Twitteru nakon što je javno objavljeno kako je raketa Safir podbacila u posljednjoj fazi lansiranja, eksplodiravši prije negoli je uspjela satelite prenijeti do orbite. Nije objavljeno više detalja o samom lansiranju, ali ni razlozima zbog kojih je misija propala.

Foto: Reuters/PIXSELL
Iranski satelit

Inače, upravo je lansiranje satelita u orbitu jedan od vodećih razloga sukoba Teherana i međunarodne zajednice. Iran se našao pod kritikama SAD-a, Izraela i dijela europskih država kada je najavio da će u Zemljinu orbitu lansirati telekomunikacijski satelit početkom 2019. godine. Naime, Washington i Tel Aviv smatraju da je zapravo riječ o svojevrsnom testiranju iranskog raketnog programa u svrhu razvoja dalekometnih raketa kojima bi Iran u budućnosti mogao gađati ciljeve na udaljenostima od nekoliko tisuća kilometara. Američki državni tajnik Mike Pompeo prije nekoliko je dana upozorio kako bi SAD mogao, u slučaju lansiranja satelita, usmjeriti diplomatske, vojne ili gospodarske akcije protiv Teherana. Doduše, Pompeov istup pomalo je iznenadio ostatak međunarodne zajednice jer Iran već godinama izvodi svemirske misije i lansiranja telekomunikacijskih satelita.

– Iran nema namjeru ni tajno ni javno razvijati nuklearno oružje te imamo pravo proizvoditi satelite i lansirati ih u orbitu. Ostale zemlje ne dopuštaju nam uporabu ni najam njihovih satelita pa moramo postaviti svoje vlastite – ustvrdio je predsjednik iranskog parlamenta.

Inače, za ovu godinu najavljena su dva lansiranja satelita koji bi trebali nadzirati vrijeme, poljoprivredne površine i šumarstvo u zemlji. Nije objavljeno kada će lansiranja biti izvedena.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZA
Zapadnjak
10:24 16.01.2019.

Ako je Jeruzalem (a ne tel aviv) glavni grad drzave Izrael, a jest valjda bi onda na vise mjesta u clanku trebalo stajati "washington i jeruzalem smatraju"...

DU
Deleted user
07:06 16.01.2019.

Kakvi papci...