Kršenje sporazuma

Iran ne odustaje, nastavili obogaćivati uranij u nuklearnom postrojenju

Foto: Reuters/ilustracija
Iran ne odustaje, nastavili obogaćivati uranij u nuklearnom postrojenju
07.11.2019.
u 07:15
Iran je postupno prestao poštivati odredbe sporazuma s velikim silama nakon što su Sjedinjene Države prošle godine izašle iz sporazuma i nametnule nove sankcije Teheranu
Pogledaj originalni članak

Iran je nastavio obogaćivati uranij u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, objavila je danas iranska Organizacija za atomsku energiju (AEOI), čime je Teheran nastavio kršiti odredbe nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. godine.

"Nakon uspješnih priprema ... ubrizgavanje uranijskog plina u centrifuge počelo je u četvrtak u Fordowu ... čitav proces nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", navodi se u priopćenju AEOI-ja koje su prenijeli iranski mediji.

Iran je postupno prestao poštivati odredbe sporazuma s velikim silama nakon što su Sjedinjene Države prošle godine izašle iz sporazuma i nametnule nove sankcije Teheranu. Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. s SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran je trebao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

"Proces će se stabilizirati u roku od nekoliko sati i, do subote, kad će Fordow ponovno posjetiti inspektori IAEA-e, razina obogaćenosti uranija od 4,5 posto trebala bi biti dosegnuta", objavio je AEOI.

Službeni Washington, koji se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju 2018. godine, ponovio je svoju izjavu od utorka u kojoj je iranski potez nazvao "velikim korakom u pogrešnom smjeru".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

AN
ante3
08:31 08.11.2019.

Puna podrška Amerima.Stop islamskim teroristima.

FR
franjo2
09:51 07.11.2019.

Amerikanci nesmiju dozvoliti islamistima da dođu do nuklearnog oružija jer to bi značio kraj svijeta.

Avatar nekakav
nekakav
07:36 07.11.2019.

kako možeš kršiti sporazum kojeg više nema? amerikanci su izašli iz sporazuma, ostatak ekipe nije nastavio sa iranom poslovati u duhu sporazuma, i ostao iran sam. dal sporazum je i dalje na snazi, i dal bi ga trebao poštovati samo i isključivo iran? amerikanac zaprijetio europljanima kaznama ako budu poslovali s iranom, kršili američke sankcije iranu... europa šuti, pogne glavu i sluša. i ima li ikakvog više smisla govoriti o europi kao nekoj sili, autoritetu, u svjetskim razmjerima? ne. europa sa političarima kakve ima zadnjih 30 godina nije nikakav faktor u svijetu, ne radi za europske interese, već se stavila u funkciju pomaganja i osiguranja američke ekspanzije i agresije diljem svijeta. na mjestu erdogana, ja bih u europu pustio sve te silne milijune migranata. ionak oni žele u europu, koja je pomogla razoriti njihove živote.