Kolumna

IPO je važan i zbog boljeg upravljanja HEP-om, ali i oživljavanja tržišta

Foto: HEP
IPO je važan i zbog boljeg upravljanja HEP-om, ali i oživljavanja tržišta
04.08.2017.
u 14:10
Osim IPO-a spominje se i moguća usporedna dokapitalizacija, a čijim bi novcem domaća kompanija išla u nove projekte.
Pogledaj originalni članak

Na neučinkovitost rada državnih tvrtki upozorio je nedavno ministar državne imovine Goran Marić.

No nije poznato je li Marić promijenio stajalište kada je riječ o privatizaciji ili i dalje misli da država može dobro upravljati. Možda je to i istina, no država nema novac kojim će pokrenuti nove projekte u tvrtkama. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić oduvijek zagovara tezu da tvrtke mogu biti učinkovitije ako imaju i privatnog vlasnika te da njihova ulaganja ne smiju ovisiti o kreditima banaka. Što se tiče HEP-a, načelna potpora za IPO postoji i u koalicijskom partneru HNS-u. No u slučaju te tvrtke, razlog za uključivanje privatnih ulagača nije samo bolja učinkovitost, jer ionako HEP godinama bilježi dobit, nego i oživljavanje tržišta kapitala, koje je nakon Agrokora produbilo dugogodišnje potonuće. Investitori traže dobre mete ulaganja, a ona su trenutačno samo u turizmu. Mirovinskim fondovima, kao našim najvažnijim institucionalnim ulagačima, problem je ograničenje ulaganja u pojedinu tvrtku, zbog čega i jesu previše izloženi u državnim obveznicama. Dionica HEP-a bilo bi veliko osvježenje za njihov portfelj. Kao i za građane, koji bi se mogli uključiti u kupnju dionica i računati na dobru zaradu. Vrlo je moguće da bi takav potez i maknuo na stranu na neko vrijeme priče oko Agrokora. Znajući da se upravo u rujnu izlazi s financijskim izvješćima koncerna.

Osim IPO-a spominje se i moguća usporedna dokapitalizacija, a čijim bi novcem domaća kompanija išla u nove projekte. Ima ih i sada, financira ih dijelom iz dobiti, no s većim kapitalom investicijski ciklus imao bi sigurno veći zamah. IPO HEP-a nije novina, o njoj se govori već godinama, ali političke odluke da se provede nije bilo. Dodatno je prije dvije godine uočen problem s vlasništvom hidroelektrana koji tek treba riješiti. Vlada sada smatra da ne treba čekati na zakonsko rješenje, nego se s odlukom i pripremama može početi. Pitanje hidroelektrana ipak će se morati riješiti do moguće izrade prospekta.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DU
Deleted user
14:39 04.08.2017.

Hep posta hz i druga trgovacka drustva moraju biti iskljucivo u drzavnom vlasnistvu po hdz teoriji i ministarstva mogu biti privatna sve besmislene agencije koje su u biti paradrzavne izmisljotine treba ukinuti i pripojiti ih ministarstvima a ministarstva reducirati na 10 ak nk treba privatizirati kao u austriji npr.itd itd

DU
Deleted user
16:28 04.08.2017.

Ovo je stav krugova koji bi zeljeli zbog svoje vlastite zarade (provizija od trgovine dionicama) prodati stratesku kompanije. Ti krugovi razmisljaju veoma kratkorocno i misle samo na sebe. Bas njih briga sto ce tada sva pamet i inzenjerski poslovi biti u maticnim kompanijama strateskog partnera a lokalne tehnoloske kompanije u RH ce biti krave muzare sa obicnim work forceom. Vas bas briga sto ce jos vise mladih inzenjera odlaziti iz RH. I na kraju bolesna je teza da Hrvati nisu sposobni upravljati drzavnom imovinom.

SJ
Sve je uzalud
09:26 09.08.2017.

...za ovakav tip obrazloženja ima jedna pojava kod živih bića............................diarea.............