Ministar zdravstva Neven Ljubičić prihvatio preporuku WHO-a

Interventni uvoz antivirusnih lijekova

Foto: import
Interventni uvoz antivirusnih lijekova
11.10.2005.
u 20:50
Pogledaj originalni članak

Iako zasad nema panike od pojave ptičje gripe, Hrvatska će prihvatiti inicijativu za interventni uvoz pojedinih antivirusnih lijekova. Unatoč našim rezervama, time prihvaćamo preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a riječ je o dva lijeka od kojih će se jedan izdavati na recept, dok će drugi ostati na raspolaganju bolničkim ljekarnama  izjavio je jučer u Bjelovaru ministar zdravstva dr. Neven  Ljubičić.

Motrenje ptica
Na svim vodenim površinama u Hrvatskoj sutra pak počinje organizirano motrenje ptica. U zaštićenim rezervatima poput Crne Mlake kraj Jastrebarskog, Kopačkom ritu ili na Vranskom jezeru, gdje se ptice ne smiju ubijati, ciljano će se specijalnim mrežama loviti i uzimati brisevi ždrijela, dušnika i kloake od oko 25 vrsta trstenjaka, ćurlina, pataka... S Vranskog jezera u referalni laboratorij Zavoda za peradarstvo Hrvatskoga veterinarskog instituta već je stiglo prvih 25 uzoraka.
Na mjestima gdje je velika koncentracija ptica planiraju se čak uzimati uzorci vode, dok će se u lovištima pak, budući da je počela sezona lova na pernatu divljač, brisevi uzimati i od odstrijeljenih gusaka i pataka, koje su prirodni rezervoari bolesti i otporne na bolest. Najopsežniji posao u lovištima planiran je ovoga vikenda.

Statistički uzorci
 Nitko ne ide u organizirano tamanjenje ptica, već ćemo, budući da je lov počeo, odstrijeljene ptice iskoristiti kao statističke uzorke, kojih u pravilu ima i više nego što nam je potrebno. Za relevantan uzorak s planiranih 20-ak lokacija, dovoljno je 60-ak ptica  kaže dr. sc. Vladimir Savić, predstojnik Zavoda za peradarstvo i koordinator Hrvatske s EU za newcastlesku bolest i ptičju gripu.

Pogledajte na vecernji.hr