Vijeće NATO-a

'Intervencija Rusije predstavlja prijetnju regiji, ali i šire'

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
'Intervencija Rusije predstavlja prijetnju regiji, ali i šire'
04.03.2014.
u 19:51
U slučaju da se situacija ne smiri, u četvrtak će se na hitno sazvanom summitu EU razgovarati i o ciljanim mjerama koje mogu pogoditi ekonomske aktivnosti Rusije
Pogledaj originalni članak

Sjevernoatlansko vijeće danas se sastalo po drugi put unutar tri dana nakon što je Poljska zatražila raspravu o situaciji u Ukrajini, a kao pravnu podlogu za tu raspravu iskoristila čuveni članak 4. NATO-ova ugovora koji otvara pravo na samoobranu čitavog saveza ukoliko se jedna njegova članica nađe pod prijetnjom. Rasprave u NATO-u temeljem članka 4. vrlo su rijetke i dosad ih je u samo tri navrata poticala Turska, 2003. zbog Iraka i 2012. zbog Sirije. Poljska je tu raspravu potakla zbog ruske prijetnje Ukrajini, a sastanak je još trajao u vrijeme zaključenja ovog izdanja.

- Postoji dojam da eskalacija u Ukrajini, uzrokovana vojnom intervencijom Rusije, predstavlja rizik i prijetnju za saveznike u regiji ali i šire. Vidimo vrlo malo znakova de-eskalacije. U nekim slučajevima, vidimo upravo obrnuto, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Malo dalje od sjedišta NATO-a, hitni sastanci održavaju se i u sjedištu EU. Premijeri i predsjednici 28 država članica okupit će se u četvrtak na izvanrednoj sjednici Europskog vijeća na temu Ukrajine, a njihovi ministri vanjskih poslova o istoj temi su raspravljali i jučer, nazvavši ruske postupke agresijom na Ukrajinu.

- Osudili smo agresiju na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od strane vojske Ruske Federacije. U slučaju da se situacija ne smiri, u četvrtak će se na hitno sazvanom summitu EU razgovarati i o ciljanim mjerama koje mogu pogoditi ekonomske aktivnosti Rusije. To je ostavljeno do četvrtka, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati - rekla je Vesna Pusić u ponedjeljak navečer u Bruxellesu.

Na tom sastanku ministara vanjskih poslova EU otkrilo se da neke europske zemlje štite Rusiju tako što se protive usvajanju europskih trgovinskih sankcija protiv ruskog režima. Tome su se usprotivili ministri iz Italije, Njemačke, Francuske i Španjolske, a ideju o sankcijama podržale su Švedska i nekoliko neimenovanih istočnoeuropskih zemalja. Umjesto trgovinskih sankcija protiv Rusije, Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo je zaključak kojim poziva na suspenziju pregovora o ukidanju viznog režima. No, oštrije mjere mogu se usvojiti u četvrtak na summitu EU.

Među članicama EU koje se protive ciljanim ekonomskim sankcijama protiv Rusije nalazi se i Velika Britanija. Klasificirani dokument, slučajno fotografiran u Downing Streetu u Londonu, navodi upute koje imaju britanski diplomati: moraju se protiviti sankcijama koje bi primorale britansku financijsku industriju da prestane poslovati s Rusima i moraju obeshrabriti bilo kakve rasprave u NATO-u o vojnim planovima na Krimu.

>> UŽIVO Rusi blokirali tjesnac. McCain: Putin ima pakleni plan obnove Ruskog carstva!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar superhik74
superhik74
20:29 04.03.2014.

NATO : Intervencija Rusije predstavlja prijetnju regiji i sire jer mi smo jedini koji mozemo vojno intervenirati gdje nas je volja i raditi sto nas je volja bez ikakvih reperkusija.

Avatar lipistipeikata
lipistipeikata
20:01 04.03.2014.

I Mars i Misec su u opasnosti.Triba zaustaviti Putina dok nije kasno.

DZ
dzukaficuka
10:29 05.03.2014.

Nista treba Ukrajincima Vojno pomoci NATO ima dosta tehnike 40 milijuna Ukrajinaca se itekako moze oduprijeti Rusima na svom teritoriju.Treba ih financirati iz NATO budeta Oficire u koji su bili u Ratovima sad u penziji i dosadno im a imaju ogromno znanje treba ih poslati za savijetnike UK Vojsci pod hitno.Postaviti vojsku uz granicu sa Rusijom i odmah zapucati ko krene prema UK.Ovi sto su dosli Ruski vojnici datim ultimatum 24 sata za predaju poslje nema vise Amnezije i to je to i da moraju bezuvijetno poloziti oruzlje ako misle zivi doci kuci.Milosevic je 1989 Tudmanu govorijo dovescu ti 3 milijuna Srba da ratuju u HR a Franja njemu dovedi toliko nema Srba koliko mi mozemo pou...... i to je to.